Potiče rad mozga, poboljšava imunitet...

Upotreba pčelinjih proizvoda obično se veže uz jesenski i zimski period, prvenstveno za liječenje i kao preventiva raznih viroza i prehlada, no med je koristan za poboljšanje cjelokupnog zdravlja i ublažavanje brojnih drugih zdravstvenih tegoba.

Med, posebice ako je pomiješan s drugim pčelinjim produktima i obogaćen određenim biljnim ekstraktima, potiče rad mozga, pomaže u obnavljaju i čišćenju krvi, potpomaže rad jetara, pruža energiju, poboljšava imunitet, pamćenje, koncentraciju i san, ublažava bolesti dišnog sustava, a koristan je i protiv želučanih tegoba.

Vrste meda - koji je dobar za koje tegobe?

Bagrem za djecu, kesten za želudac

„Svaka vrsta meda ima određena poželjna djelovanja pa je za stimulaciju dječjeg zdravlja dobro odabrati bagremov med koji je blagog okusa, za probleme dišnog sustava tu su med od lipe ili kadulje, a za želučane probleme pogodan je kestenov med“, navodi nutricionistkinja Lea Samodol.

Savjetuje da je med, kad ga koristimo u liječenju, najbolje polako otopiti ispod jezika, gdje je najbolja prokrvljenost, nekoliko minuta ga zadržati u ustima, a zatim ga progutati. Ovako ga možemo konzumirati neprestano jer ne postoji rok korištenja meda u prehrani, kaže apiterapeutkinja Gordana Hegić. No, trebate li u brzo podići imunitet, posegnite za matičnom mliječi ili propolisom.