“Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti - kopriva.” Maurice Messegue, francuski herbalist

Proljetni umor i manjak energije

Na sve strane osjeća se proljeće. Prvi su vjesnici već prošarali livade, gole su grane nanizale sitne listove, a vrijeme, promjenjivo i nestabilno, uz obilje sunca, kiše, vjetra i naglih skokova temperature, pokazuje svu raskoš najnestašnijeg godišnjeg doba. A baš takvo, nestalno i promjenljivo vrijeme, pogoduje umoru, osjećaju pospanosti, manjku energije, bolovima u kostima, glavobolji, ali i razvoju gripe. Baš zato valja se pobrinuti za zdravlje, i to sada, dok smo još zdravi i možemo ojačati imunitet te tako spriječiti ili umanjiti pojavu i razvoj bolesti. Zato sam odlučila ove retke posvetiti koprivi, žari, žarulji, žarici… jednoj od mojih najdražih livadnih biljaka koju koristim u svim godišnjim dobima i na toliko načina da mi je postala nezamjenjiva.

"Neće grom u koprive", govorila bi moja mudra baka, a ja sam bezuspješno pokušavala spojiti nespojivo u toj izreci sve dok nisam korištenjem koprive otkrila njeno pravo značenje.

Kopriva za njegovanje biljaka i vrta

Pitam se smijem li je uopće nazvati korovom, jer riječ korov ne nosi u sebi mnogo pozitivnih osobina osim onih poput uporna, izdržljiva, koja se širi i svemu odolijeva. A ona, kopriva, toliko u sebi ima dobroga za čovjeka. Pa što čini tu skromnu, posvuda rasprostranjenu biljku toliko korisnom? Prvo, to je njena široka primjena. Ja koprivu već godinama koristim za njegovanje biljaka, što uključuje vrt, voćnjak, povrtnjak i, da ne bi bilo zabune, koprivom njegujem i liječim nadzemni dio biljke, zatim tlo i jako, jako bitan podzemni dio jer korijen i zemlju hranim vrlo djelotvornim pripravkom od koprive.

Kopriva kao kulinarska delicija

Zatim, tu je njena hranjivost. U vrijeme nestašica hrane, ljudi su uvijek posezali za biljkama, a kopriva je iznimno ukusna. Izvrsna je u varivima, juhama, salatama i raznim kombinacijama jela koja uključuju kuhano bilje i vjerujem da bi svaki gurman bio osvojen ukusnom juhom od kopriva ili varivom u kojem se, osim usitnjenih mladih listova, krčka i pokoji mladi krumpirić.

Kopriva je puna željeza i vitamina

Ali i da sve spomenuto zanemarimo, koprivi se moramo pokloniti jer je izniman lijek. Velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čini koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja. Njome se, zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kisikom i otklanja slabokrvnost. U proljeće, kada niču tek mladi izbojci kopriva koji su najbogatiji udjelom C vitamina, ne čekajte i svakako otiđite u prirodu po prve mlade listove.

Taj okus i snaga tek izniklog mladog bilja koje je tijekom zime grijala utroba zemlje, moćni je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati vaš imunitet, popraviti vaše opće stanje malaksalosti i sasvim neprimjetno, utjecati na krvnu sliku, ali i na vaš ten, sjaj kože i kose.

Čaj od koprive

Učinite to baš sada jer, prema ajurvedi, u proljeće je poželjno nakon zimskog mirovanja provesti čišćenje organizma. Iako to treba raditi stručno i uz nadzor i savjet liječnika, iscijeđen sok od listova svježe koprive u koji je dodana mala žličica meda, svakako će pridonijeti tom procesu a tijelo će vam radosno zahvaliti.
Onima koji su skloni posegnuti za biljem, bez ikakava razmišljanja preporučujem čaj. On je vrlo koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a preporučuje se i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih puteva. Kalcij, natrij, magnezij, fostor… lepeza je koja pokazuje pravo bogatstvo u izgledom tako skromnoj, a tako moćnoj biljci. 

Kada govorim o čaju, želim istaknuti kako ga spremam od sušenih, a ne od svježih listova jer postoje brojni načini na koji je možemo upotrijebiti svježu, a sušena se može dozirati i po potrebi ublažiti ili intenzivirati.

Čaj od koprive iznimno je koristan za zdravlje i zorno svjedoči kako izreka o gromu i munjama ima smisla. Doduše, ja sam tu izreku prevela kao “Neće bolest u koprive” i zaista mislim da bi tako protumačena poslovica svima bila mnogo razumljivija.

Čaj za jačanje imuniteta (kod prehlada, hunjavice, gripe…)
2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti.
Za one koji imaju kakvih plućnih tegoba, kašalj... savjetujem ohlađenom čaju dodati žličicu meda, a ako su tegobe izraženije, nakon što ste popili čaj u ustima polako otopite još jednu žličicu meda.

Čaj za sjaj kose, jačanje vlasišta i protiv peruti
3-4 žlice suhoga lista prelijte litrom i pol vode (možete napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive). Ostavite čaj da odstoji  oko 15 min, a zatim ga procijedite. Kada je ohlađen ili mlak, lagano ga umasirajte u vlasište i potom dobro isperite.

NUSPOJAVE:
Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.