Na dan punog mjeseca u Blizancima, 19. prosinca Venera će krenuti retrogradno s 26 29′ Jarca. U Novu, godinu Venere ući ćemo s tijekom njezinog retrogradnog kretanja koje će trajati do 29. siječnja. Po svemu sudeći cijela 2022. će biti od velikog značaja za naše odnose, razvijanje osjećaja osobne vrijednosti, ali i za novac i način na koji zarađujemo.

Iako često retrogradnim planetima pripisujemo negativan predznak, to i nije baš tako. Sve ovisi o tome kako mu pristupamo i u što vjerujemo. Ovo je jedinstvena prilika da bolje vidimo neke okolnosti, upravo zbog tog usporavanja i kretanja unatrag. I mi se vraćamo unatrag, razmišljamo o onome što je bilo. Povezujemo uzrok i posljedicu. Na vidjelo izlaze neke okolnosti koje su dosad bile skrivene i nepristupačne. Možda bude i izazovno. Imamo dojam da se druga strana nećka, nekako je odsutna, rjeđe se javlja, rjeđe poseže za dodirom i zagrljajem. Zadubljena je u vlastite misli, čujemo izgovore – ne mogu danas, neki drugi dan. Tako nešto stvara sumnju, pitanja što se događa i što će biti?

Potrebno je dati vremena i sebi i partneru. Nije bit u tome da doznamo što on/ona misli i želi, već da shvatimo što nama treba da bismo bili namireni i zadovoljni u odnosu. Posljednji put Venera je bila retrogradna od 13. svibnja do 25. lipnja 2020. u znaku Blizanca. Pokušajte se prisjetiti što se tada odvijalo u vašem životu, sada opet može biti značajno.

Može doći do emocionalne distance, preispitivanja odnosa, pojavljuju se i neki strahovi i nesigurnosti. Imamo dojam da smo zapeli u nekoj situaciji i ne znamo kako se iz nje izvući. Kuda i kako dalje? Ako ste u vezi ili braku, činit će se da gubite volju i motivaciju za suradnju i intimnost. Kao da ponestaje bliskosti i otvorenosti za primanje i davanje ljubavi.

Voli li me? Postoji li netko drugi? Zašto mi se ne javlja? Možda nećete biti svjesni, ali i sami ćete biti oprezniji i distanciraniji. U odnosu su dvije strane i oboje sudjeluju u kreiranju događanja u odnosu. Bojite li se ljubavi i bliskosti? Bojite li se ranjivosti i i izloženosti koji dolaze s ljubavlju?

Ako ste sami, moguće je da ‘naletite’ na osobu koja je emocionalno nedostupna, neodgovorna i s kojom se ne možete povezati i stvoriti osjećaj bliskosti. Koje god novo iskustvo doživite na polju odnosa, prvo pogledajte u sebe. Tu se kriju odgovori zašto se baš to događa. Vrlo često se pod ovim utjecajem javljaju osobe iz prošlosti, netko na koga ste moža već i zaboravili i sada odjednom traži naše društvo. Možda je samo riječ o prilici da bolje shvatite taj odnos i zatvorite to poglavlje života kako biste u budućnosti mogli neopterećeni iskustvima (ranama) iz prošlosti krenuti dalje.

Zato oprostite, otpustite. U ime boljeg sutra. Niste sigurni, nemojte odlučivati, niti djelovati. Zbunjeni ste, budite strpljivi i pričekajte, s vremenom će se sve razjasniti. Bit je ne forsirati ono što sada ne možete dobiti. Uvijek je dobro probati, ali ako ne ide, zastanite. Nemojte spašavati i popravljati drugu osobu. Ljubav nije projekt.

Ovo je dobro vrijeme da preispitate što želite od odnosa, ljubavi i partnera, što vam je nužno kako bi vaše potrebe u odnosu bile namirene, a vi zadovoljni. Pokušajte vidjeti kako se dalje želite razvijati na profesionalnom planu. Kakav je vaš odnos prema novcu?

U prilici ste maknuti iluzije, upoznati svoje strahove i nerealna očekivanja te na stvarnim temeljima početi graditi svoj život. Sada se suočavamo s onim što jest, sazrijevamo, postajemo mudriji. Postavljamo novi cilj. Da bi se taj cilj mogao lakše ostvariti nakon 29. siječnja, odnosno nakon 2. ožujka kada Venera ponovno dolazi na stupanj s kojeg je krenula unatrag, preispitajte svoja uvjerenja o ljubavi i odnosima. I osvijestite je li ovo mjesto gdje ste sada zadovoljavajuće za vas ili može bolje.

Za početak pobrinite se za sebe, upoznajte svoje potrebe, ispišite ih na papir. Upoznajte, osvijestite sebe kao partnera/partnericu revidirajući prošle odnose. I na kraju, što vam je potrebno da biste bili zadovoljni svojim odnosima i ljubavnim životom. 

‘Ostati ranjiv rizik je koji moramo preuzeti ako želimo iskusiti povezanost’.

Brene Brown