Osjećate li se zbunjeno, kao da ste zapeli u čekaonici? Niste sigurni što želite? Imate dojam da se posljednjih dana pred vašim pragom skuplja toliko stvari koje niste riješili i posložili? Stiže retrogradni Merkur.

U četvrtak 29. prosinca Merkur kreće unatrag i pridružuje se Marsu koji je retrogradan od kraja listopada. U novu godinu ući ćemo ne toliko odlučni i spremni na promjene. Kao da za sobom još vučemo neke terete prošlosti koje nismo do kraja posložili. Utjecaji ova dva planeta omogućuju nam upravo to – vrijeme je da usporimo, vidimo i shvatimo, a potom kroz drugu polovinu siječnja donesemo te važne odluke za koje možda trenutno nismo spremni.

Sada ispipavamo, ispitujemo, popravljamo, radimo reviziju prošlosti. Okolnosti se preslaguju iako to možda ne vidimo na svjesnoj razini. I zato je dobro biti strpljiv. Maknuti sebe s puta, smiriti očekivanja. Ne vidimo jasno, ne znamo dovoljno, pa je važno da ne upadnemo u zamku pretpostavki.

Nešto se odgađa, usporava, ne odvija se po planu. Nemojte forsirati ono što ne ide. Ne možete razgovarati s osobom koja to ne želi. Ne možete popraviti sami ono što je nastalo u interakciji s drugim ljudima. Ono što možete jest umiriti sebe, umiriti svoj um, pobrinuti se za sebe i pričekati da se okolnosti razgolite i pokažu.

Obratite pozornost na ono što govorite i što druga strana izgovara. Možda upravo sada čujete nešto što je bilo davno prešućeno.

Javi li vam se netko iz prošlosti, a tko je poput duha nestao iz vašeg života, pokušajte shvatiti zašto je opet tu. Postavljajte pitanja, odgovori možda neće biti jasni, no mnogo toga se krije između redaka.

Izvjesno je da bismo do 18. siječnja mogli češće vraćati unatrag. Nešto ćemo popravljati, ispravljati, dovršiti nedovršeno, sresti neke osobe koje nismo dugo vidjeli. U prilici smo nešto bolje vidjeti, shvatiti, povezati uzrok i posljedicu.

Očistite svoj život od viška stvari, od ljudi s kojima se ne možete povezati, od svega što vam je teretno. Umjesto da se ljutite na druge jer možda živite njihove živote, a oni se ne ponašaju onako kako biste vi željeli, vratite energiju sebi i usmjerite se na ono što je vama bitno.

I samo pustite. Pustite ono što ne ide, ono što sada ne možete dobiti i uskladite se sa trenutnim okolnostima, ovdje i sada!

Pomirite se sa sobom. Pronađite mir s onim što je bilo. Oprostite sebi. Oprostite onima koji su vas povrijedili. Odluke koje sada donosite možda neće biti konačne ili će vas odvesti u drugom smjeru. Planovi se mijenjaju u posljednji tren.

Ako sada ne znate i ne možete i to je sasvim u redu. Možda je zbunjujuće, ali uskoro će biti prosvjetljujuće. Ovaj će nam Merkur u iduća dva mjeseca donijeti jednu veliku transformaciju. Zato činite za svoje dobro i dobro onih koje volite.

I ostavite u staroj godini sve ono što vam više ne služi, a ciljeve za 2023. ćete jasnije posložiti iza 18. siječnja.