Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HORTENZIJE I SIMBOLIKA: Jeste li znali da su u prošlosti označavale iskrenost i zahvalnost?

Hortenzije su ukras mnogih vrtova, a uz njih se veže i različita simbolika

 hortenzije Izvor: Shuterstock

Hortenzije su najljepši ukras naših vrtova, a gotovo da ne postoji osoba koja ne zna za ovaj prekrasan cvijet. Postoji više od 70 različitih vrsta hortenzija, a svaka ima svoje posebne karakteristike u smislu veličine, oblika i boje cvjetova. Rasprostranjene su diljem svijeta pa nije ni čudno što uz njih vežemo različitu simboliku.

1. Iskrenost i zahvalnost
U viktorijanskom dobu, hortenzije su simbolizirale iskrenost i zahvalnost. Društvo toga razdoblja često je koristilo cvjetni jezik kako bi izražavalo osjećaje koji nisu uvijek mogli biti izraženi riječima, a hortenzije su se smatrale izrazom iskrene emocije i zahvalnosti.

2. Gracioznost
Hortenzije svojom nježnom ljepotom često simboliziraju gracioznost. Njihovi cvjetovi mogu imati blage pastelne nijanse koje doprinose osjećaju suptilnosti i elegancije.

3. Promjena
Budući da boja cvjetova hortenzija može varirati ovisno o pH vrijednosti tla, ponekad su se povezivale s idejom promjene. Ova promjenjivost boje cvjetova dodavala je hortenzijama dublju simboliku, ukazujući na promjenjive aspekte života i ljepotu koja može biti privremena.

4. Dugotrajna ljubav i poštovanje
U nekim kulturama hortenzije su simbol dugotrajne ljubavi i poštovanja. Njihova sposobnost da godinama cvjetaju i održavaju svoju ljepotu može se tumačiti kao metafora za trajanje i postojanost osjećaja.

 hortenzije Izvor: Shuterstock

Izdvojeno za vas...

Najnovije