Kako biste bili spremni za obiteljska druženja u ugodnoj atmosferi pripremite prvo dom. Najčešće je centar tijekom blagdana kuhinja u kojoj se provodi najviše vremena. Pred nama su radni dani, ali i dovoljno vremena za organizaciju čišćenja, a sukladno tome napravili smo raspored koji možete početi koristiti već danas.

DAN PRVI

Riješite se suvišnih predmeta. Pripremite kutije i krenite od svake prostorije. Prvenstveno je važna organizacija ormara i polica. Počistite ih složite odjevne predmete, a sve što već duže vrijeme niste koristili i u vama ne budi sentimente – bacite. Pred nama je ionako vrijeme nove godine u kojoj se ne želite vezati za ono što vam je nepotrebno. Dapače, potrebno je otpustiti stvari pa tako i one fizičke prirode. Neke naravno možete i darovati, ali točno odredite što je nekome korisno, a što nije. Ne znate li kako se odlučiti koji su predmeti nepoželjni, razmislite o sljedećem: ako ih niste koristili tijekom posljednjih 12 mjeseci, vrlo vjerojatno vam nisu potrebni. Osvježite ormare mirisom lavande ili omiljenog sapuna, koji će vašu robu štititi od neželjenih moljaca. Nakon što ste sve nanovo organizirali, prostor osvježite mirisnim svijećama koje će doprinijeti božićnom ugođaju.

DAN DRUGI

Vrijeme je za akciju i pranje prozora. Ako imate zavjese, operite ih, a nakon toga odmah izvjesite, dok su još vlažne, pogotovo ako su od materijala koji se ne mora peglati, a prostor ćete tako osvježiti i mirisom. Isto učinite i s posteljinom. Odmah ćete primijetiti razliku ugođaja u domu. Prebrišite i sve police i radne površine te okvir kreveta u spavaćoj sobi. Mnogi nisu niti svjesni koliko se prašine na njemu zadržava.

DAN TREĆI

Počistite kupaonicu. Krenite od polica i mjesta za skladištenje, ako to niste stigli učiniti prvog dana. Tamo se često nađu stvari koje više nisu za upotrebu ili prazne posude za deterdžente. Operite ručnike, a zatim se posvetite temeljitom čišćenju kade ili tuš kabine, toaleta i umivaonika. Ne zaboravite, ako vam je perilica za rublje u kupaonicu, odmaknuti ju i dobro počistiti sam uređaj te prostor oko njega. Osvježite kupaonicu i brisanjem pločica na zidu, koje se često zanemaruju, a zbog para koje nastaju tijekom tuširanja zahtijevaju pažnju.

DAN ČETVRTI

Organizirajte kuhinjski prostor. Ovo je možda najzahtjevniji posao jer je kuhinja ispunjena sitnicama i prehrambenim proizvodima, a najčešće je potpuno nevidljivo, osim čistoće naravno, kako ste išta napravili. Uistinu nezahvalna, pozicija, ali zamolite ukućane za pomoć i podijelite zadatke. Krenite od gornjih elemenata i prebrišite ih kako biste uklonili svu prašinu, a zatim isto učinite s unutrašnjim dijelovima. Dok to činite, namočite pećnicu sredstvom za čišćenju kako biste se riješili masnih naslaga u njoj. Ovakav način čišćenja pomoći će vam organizirati se tijekom kuhanja, a i nitko vas više neće pitati gdje neki predmet stoji, jer će svi biti upoznati s rasporedom. Ne zaboravite očistiti perilicu za posuđe i hladnjak. Izvadite iz njega sav sadržaj, provjerite rok trajanja na ambalaži i riješite se suvišnog.

DAN PETI

Organizirajte ormare u hodniku, ako to još niste učinili, a zatim usišite podove i operite ih. Ako ste do sada pratili naš raspored, ovo bi vam trebao biti posljednji korak. Prebrišite još jednom, prije usisavanja, sve površine kako bi eventualna nakupina prašine završila na podu.
Sve što vam sada preostaje jest planiranje druženja tijekom blagdana. Uz ovaj raspored uštedjet ćete vrijeme i lako održavati prostor. Osim organizacije ormara i kuhinjskog prostora, većina ovih stavki zahtjeva period od sat vremena trajanja. Kako biste imali dovoljno vremena dobro je s ovim planom početi i sedam dana prije blagdana. Stoga, napravite listu i provjerite za što vam je potrebno najviše vremena te po tome raspodijelite posao.

Čišćenje doma, posebno ako ga održavate svakodnevno ne treba biti naporno. Ali, lako se izgubiti u svakodnevnim obavezama i zanemariti održavanje životnog prostora. Ako zaista nemate vremena za duži proces čišćenja, večer prije Badnjaka učinite sljedeće:

  • Prebrišite sve površine i stavite sve predmete na njihovo mjesto. Posebno prebrišite kuhinjske elemente izvana te sudoper.
  • Očistite prljave dijelove kupaonice te stavite svježe ručnike za korištenje. Očistite ogledala.

Na sam Badnjak pak:

  • Usišite podove i prebrišite ih vlažnom krpom te sredstvom za čišćenje. Promijenite posteljinu.

Već to će u vaš prostor unijeti svježinu, a sasvim će sigurno djelovati urednije i skladnije.

 Sensa.hr / A.S.