Različite tradicije imaju svoja uporišta u povijesti, a neprestano se mijenjaju i prilagođavaju. Jedna od njih je i bojanje uskršnjih jaja - ranije su se uglavnom koristili prirodni materijali, a danas na tržištu pronalazimo različite proizvode za kreativan odabir ukrašavanja pisanica, a jedna boja posebno je popularna, navodi Mental Floss.

Ovo je 5 mogućih objašnjenja odakle potiče tradicija bojanja jaja za Uskrs.

1. Proslava proljeća

Jaja su se često povezivala s poganskim festivalima i proslavama proljeća. Jaja su bila simbol ponovnog rođenja i novog života, što ih je učinilo prikladnim dijelom proslave proljeća i novog života koji dolazi nakon zime. Uobičajeno je bilo da se jaja ukrašavaju povodom proljetnih festivala, a ta obojena jaja običavalo se darivati prijateljima i obitelji.

Simbolika ponovnog rođenja dobro se uklopila u proljetni blagdan Uskrs, jer je to proslava Isusova uskrsnuća. Praksu ukrašavanja jaja i darivanja usvojili su kršćani i učinili ih dijelom proslave Uskrsa.

2. Mezopotamska tradicija

Prema 5. svesku časopisa Donahoe's Magazine, mjesečnom katoličkom časopisu koji je izlazio od 1878. do 1908. godine, rani kršćani u Mezopotamiji bojali su jaja u crveno kao simboliku krvi koju je Krist prolio tijekom svog raspeća. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i ona se nastavlja od tada.

3. Kraljevska tradicija

Engleski kralj Edward I možda je također pridonio tradiciji ukrašavanja jaja za proslavu Uskrsa. U 13. stoljeću Edward I naredio je da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listićima. Potom su uručena kao uskrsni pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje

U nekoliko legendi, Marija Magdalena je ključna osoba u stvaranju tradicije bojenja jaja. Jedna verzija govori o putovanju Marije Magdalene do Isusova groba tri dana nakon raspeća. Nosila je košaru kuhanih jaja koju je podijelila s ostalim ženama koje su tugovale na grobu. Kada je stigla i pronašla kamen odvaljen od ulaza i praznu grobnicu, jaja u njezinoj košarici postala su jarko crvena.

Druga legenda spominje Mariju Magdalenu kako razgovara s rimskim carem Tiberijem nakon što je Isus uskrsnuo iz mrtvih. Pozdravila je cara rekavši: "Krist je uskrsnuo." Tiberije je odgovorio: "Krist nije uskrsnuo više nego što je to jaje crveno", gestikulirajući prema jajetu koje je, ovisno o verziji legende, bilo na njegovu stolu ili ga je držala Marija. Čim je car to rekao - pogađate - jaje je postalo crveno!

5. Marija, Isusova majka i crveno jaje

Neke istočnoeuropske legende ne spominju Mariju Magdalenu, već Isusovu majku Mariju, kao izvor tradicije bojenja jaja. Marija je bila prisutna na raspeću svog sina na Veliki petak i, prema tim legendama, sa sobom je donijela jaja. U jednoj verziji, krv iz Isusovih rana pada na jaja, bojeći ih u crveno. Druga verzija legende govori o Mariji koja plače moleći vojnike da budu manje okrutni prema njezinom sinu na križu. Daje tim vojnicima jaja i, dok joj suze padaju na njih, boje ih blistavom bojom.