Određene biljke uzrokuju veliku količinu štete u vrtovima zbog svojih invazivnih, otrovnih ili drugih nepoželjnih svojstava. Invazivne biljke, poput japanskog dvornika, mogu se brzo širiti i istiskivati domaće vrste, čime narušavaju ekosistem vrta. Otrovne biljke, kao što su ricinus i oleander, predstavljaju opasnost za ljude i životinje, jer konzumacija njihovih dijelova može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti. Osim toga, biljke koje izazivaju alergije, poput ambrozije, mogu pogoršati zdravlje osjetljivih osoba. Neke biljke, poput mente, mogu se agresivno širiti i preuzeti vrt, gušeći druge biljke, dok druge, poput mahunarki, privlače štetočine koje nanose dodatnu štetu. Stoga je ključno pažljivo odabrati biljke za vrt kako bi se izbjegli ovi problemi i održala ravnoteža u vrtnoj zajednici.

Ovo je 5 biljaka za koje se vjeruje da nisu dobre za vrt, piše Daily Mail.

1. Japanski dvornik

Japanski dvornik jedna je od najpoznatijih invazivnih biljaka koja se izuzetno brzo širi i ima moć istisnuti mnoge druge domaće biljke. Biljka se širi duž rijeka, cesta, napuštenih zemljišta i na drugim narušenim staništima. Njegova sposobnost brzog širenja i gušenja drugih biljaka predstavlja ozbiljan ekološki problem jer može smanjiti bioraznolikost.

Japanski dvornik
Shutterstock 

2. Bambus

Korijenje bambusa se širi u svim smjerovima, a novi izdanci izbijaju u pravilnim razmacima duž nekoliko metara od matične biljke. Upravo zbog ove karakteristike, bambus zahtijeva posebnu pažnju pri sadnji i često se preporučuje korištenje barijera kako bi se ograničio njegov rast i spriječilo širenje na neželjena područja.

bambus
Shutterstock 

3. Ljetni jorgovan

Omiljen zbog svojih cvjetova bogatih nektarom koji privlače oprašivače, može biti vrlo invazivan, s plodnom proizvodnjom sjemena koje nadmašuje domaće biljke. Raste praktički posvuda, dok korijenje urasta u zidove, oluke i temelje. Na kraju može uzrokovati strukturno oštećenje unutar nekoliko godina.

ljetni jorgovan
Shutterstock 

4. Preslica ili konjski rep

Preslica ima duboko i razgranato podzemno korijenje koje može prodrijeti duboko u tlo, omogućujući biljci pristup hranjivim tvarima i vodi koje su nedostupne mnogim drugim biljkama. Može preživjeti u raznovrsnim uvjetima tla, uključujući vlažna i suha područja, te je otporna na ekstremne temperature.

preslica ili konjski rep
Shutterstock 

5. Bršljan

Sposobnost samoprianjanja i brzog rasta može bršljan vrlo brzo učiniti smetnjom. Ovo je jedna od biljaka penjačica koja može izmaknuti kontroli ako se ne drži pod kontrolom redovitim orezivanjem. Ima vrlo agresivan rast i prekrit će cijelu zgradu ako mu se dopusti, a može prerasti na krovove i pukotine u ciglama.

bršljan
Shutterstock