Posrednik između duha i ega

Srčanu čakru nazivamo moćna kuća Duše, centar životnog smisla. U njoj se rađa žar za životom i više biće duhovnosti.

Iz donjih “zemaljskih” čakri nastavljamo putovanje dalje do balansirajuće točke između fizičkog i suptilnog carstva. Anahata se nalazi u centru grudi i predstavlja posrednika između duha i ega, te most između donje tri materijalne i gornje tri duhovne čakre. Radi toga je dosta kompleksna i zahtijeva dubinski rad.

Kako izbalansirati prvu čakru

Kako izbalansirati drugu čakru

Kako izbalansirati treću čakru

Jednom kada se povežete i potpuno probudite energije prvih triju čakri; tek tada možete koristiti te strasti da bi od njih dobili beneficije koje stvaraju veću i širu sliku o vama samima. Možete rasti iz svoje stabilne baze koju ste dosad stvorili i ići prema širem razumijevanju toga tko ste vi, u odnosu sa Svemirom.

Sposobnost primanja i davanja ljubavi

Anahata predstavlja sposobnost da volite,  dajete i primate ljubav. Kroz nju se učite komunicirati iz srca i širiti bezuvjetnu ljubav. U sebi razvijate kvalitete služenja, milosrđa, suosjećanja, empatije. Učite voljeti sebe i druge, te u svemu oko sebe vidjeti božju iskru.

srčana čakra
Profimedia srčana čakra

Ona se tiče: suosjećanja, ljubaznosti, velikodušnosti, humanosti, nadi, želje za služenjem i pomaganjem, osjećaja za vlastitu vrijednost, lakog praštanja sebi i drugima.

Zdrava anahata u vama usađuje: smirenost, ispravno postupanje s drugima, ustrajnost, svjesnost o mislima i djelima, zahvalnost, toleranciju, toplinu, nježnost, brižnost. Vaš duh postaje neovisan, zračite velikom privlačnošću, inspirirate sve oko sebe te širite mir i spokoj.

Anahata je povezana sa: vašim fizičkim srcem, plućima, rukama, dlanovima, timusom i imunitetom.

Kada niste povezani s njom: osjetljivi ste na dodir, imate zdravstvene poteškoće sa srcem, cirkulacijom, krvnim tlakom, plućima, konstantno ste boležljiv, muči vas bol u ramenima i gornjim leđima, psihički se osjećate otuđeno, usamljeno, tužno, sumnjate u samo postojanje ljubavi i u to da će ona doći u vaš život.

Možete biti suviše samoljubljivi, umišljeni, emotivno hladni, okrutni, prekritični, pasivno agresivni ili pak opsesivno pomagati i davati drugima (čak kad to oni možda i ne žele) i biti u nemogućnosti reći “ne”.

Test: Je li blokirana vaša srčana čakra?

Kako aktivirati i izbalansirati drugu čakru

Za stvaranje harmonije u anahati bitno je da se svakodnevno krećete, boravite na svježem zraku i vježbate, te njegujete zdrave odnose kroz koje rastete.

Osvješćivanjem anahate ljudsko biće postaje čovjek, a kamen temeljac mu je da voli i ljubi. Kroz anahatu se podsjećate da je ljubav najmoćnija sila i da ne postoji ništa što ona nije u stanju iscijeliti. I kroz sve to se nadalje duhovno ostvarujete.

anđeli srce
Shutterstock anđeli srce

Afirmacija za balansiranje četvrte čakre: Ja volim

Zvučna vibracija za balansiranje četvrte čakre: JAM

Boja za balansiranje četvrte čakre: zelena

Osjetilo povezano s četvrtom čakrom: dodir

Planet koji vlada četvrtom čakrom: Venera

Oblik povezan s četvrtom čakrom: polumjesec

Životinje povezane s četvrtom čakrom: antilopa, ptice

Kristali za balansiranje četvrte čakre: malahit, zeleni turmalin, opal, rozenkvarc

Hrana za balansiranje četvrte čakre: zeleni čaj, zeleno lisnato povrće, začini (bosiljak, korijandar, mažuran, peršin, origano)

Element povezan s četvrtom čakrom: Zrak

Aktivnosti za balansiranje treće čakre:

  • Tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost o tijelu (Kundalini joga)
  • Trčanje, ples, šetnje, promatranje neba, ptica, lišća...
  • Joga asane kao što su: kobra, deva, mačka; celestijalna komunikacija (Kundalini joga i Shakti dance), Uddiyana bandha, pranayame

Eterična ulja za balansiranje četvrte čakre: neroli, ruža, bergamot, jasmin, jorgovan

Meditacija na element Zraka

Priredite mali oltar koji ćete ukrasiti predmetima koji vas asociraju na element zraka (svijetlo zelena ili plava tkanina, svijeće, kamenčići, zeleni kristali, pera, lišće, mirisni štapići, tamjan, simbolične slike...).

Prana mudra
Kristina Lenard Prana mudra

Sjednite na pod na jastučić ili na stolac ispred svog oltara. Položite dlanove, okrenute prema gore, na koljena i napravite Prana mudru – spojite jagodice palčeva s jagodicama prstenjaka i malog prsta, ostali prsti su pruženi i spojeni.

Uzmite 5-10 dubokih dahova i promatrajte svaki udisaj i izdisaj. Osjetite kako se vaš abdomen širi pri udisaju i smanjuje pri izdisaju. Osjetite kako ovo duboko disanje utječe na vaš prsni koš.

Zatim se priupitajte i recite si slijedeće:

- Da li se oslanjam na negativne i neželjene emocije? Ako da, što su u biti one i koja im je svrha?

Osjetite kako ste sada slobodni otpustiti neželjene, štetne emocije. Slobodni biti sretni.

-Da li sam još vezan za stare, negativne odnose?

Ako da, sada sam slobodan osloboditi se od ovih odnosa jer mi ne donose nikakve benefite. Slobodan sam! Slobodan sam oprostiti si bilokakve emocionalne boli koju sam si zadao ili koju su mi zadali drugi.

Kad završite, izgovorite ove afirmacije koje dodatno pomažu za uravnoteženje Anahata čakre:

Opraštam si i oslobađam se svih emocija srama, krivnje i/ili straha.

Zahvalan sam za svaku vezu koju sam imao i kroz koju sam nešto naučio.

Slobodan sam biti sretan i upotrijebiti ovu divnu energiju radosti da mi pomogne da svoje misli prenesem u djela.

Slobodan sam da otpustim svu negativnost i da krenem naprijed s pozitivnim mislima i osjećajima.

Svjesno dišem.

Koristim snagu prane u svojoj srčanoj čakri da ostanem u miru i kontroli svojih misli, osjećaja i ponašanja.

Sretan sam s onim tko sam.

Volim se.

Ponovite ove afirmacije sve dok ne osjetite da potpuno vjerujete u njih.

Nekoliko puta duboko udahnite, izdahnite i opustite se. Polako izađite iz meditativnog prostora kojeg ste stvorili i otvorite oči. Osjetite se pročišćeno, osnaženo i energizirano.

Radite ovu meditaciju svakodnevno ili kad god osjetite da vam fali ljubavi, blagosti, nježnosti, susosjećanja; prema sebi ili drugima, kad vam je disanje plitko i ubrzano, kad ste uznemireni ili u afektu.

Otpustite sve svoje strahove i otvorite se ljubavi! Razvijte zdrav i divan odnos prvenstveno sami sa sobom i potpuno dopustite da se ta božanska čudesna ljubav prelijeva na sve i svakoga tko se nađe u vašoj blizini. Sadite sjeme ljubavi posvuda gdje krenete.

Više o autorici Jagdeesh Kaur, certificiranoj učiteljici Kundalini joge i Shakti plesa doznajte na Soul Temple.