Slavljenje jezičnog izraza naše kulture

Poezija potvrđuje našu zajedničku ljudskost otkrivajući nam da pojedinci, svugdje u svijetu, dijele ista pitanja i osjećaje. Poezija je oslonac usmene tradicije i tijekom stoljeća može komunicirati najdublje vrijednosti različitih kultura. Obilježavajući Svjetski dan poezije, 21. ožujka, UNESCO prepoznaje jedinstvenu sposobnost poezije da uhvati kreativni duh ljudskog uma.

Odluka o proglašenju 21. ožujka Svjetskim danom poezije usvojena je tijekom UNESCO-ovog 30. zasjedanja održanog u Parizu 1999. godine. Jedan od glavnih ciljeva Dana je podržati jezičnu raznolikost kroz pjesničko izražavanje i ponuditi ugroženim jezicima priliku da se čuju u njihovim zajednicama.

Obilježavanje Svjetskog dana poezije također treba potaknuti povratak usmenoj tradiciji pjesničkih recitala, promovirati podučavanje poezije, obnoviti dijalog između poezije i drugih umjetnosti kao što su kazalište, ples, glazba i slikarstvo te podržati male izdavače i stvoriti atraktivnu sliku poezije u medijima, tako da se pjesnička umjetnost više neće smatrati zastarjelim oblikom umjetnosti, već onim koji omogućava cjelokupnom društvu da vrati i utvrdi svoj identitet.

Najljepši citati o poeziji

"Većina ljudi ignorira većinu poezije, jer većina poezije ignorira većinu ljudi", Adrian Mitchell

"Pjesnik je onaj koji je svime zadivljen", Anon

"Poetsko stvaranje je neobjašnjiva tajna, kao i tajna rađanja čovjeka", F. G. Lorca

"Pjesma nikad nije završena, samo zapuštena", Paul Valery

"Pjesnik nije čovjek samo duboka osjećanja i velike fantazije; nije svak pjesnik tko je poetičan. Pjesnik je samo onaj tko posjeduje superiornu moć riječi i izraza", A. G. Matoš

"Pjesnici su, ako su dobri, vrlo blizu magije.",  Atlantida

''Ispuni svoj papir uzdasima svog srca.'', William Wadsworth

"Problem pravog pjesnika zapravo je uvijek isti: ako je dugo sretan, postane otrcan. A ako je dugo nesretan, ne može u sebi naći snagu na koju bi se njegove pjesme mogle osloniti... Sreća i pjesništvo - to ne može dugo zajedno. Nakon nekog vremena ili sreća obezvrijedi pjesnika i njegovu poeziju ili mu prava poezija upropasti sreću.", Orhan Pamuk