Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUHOVNA SIMBOLIKA LEPTIRA I ŠTO UČINITI KADA GA VIDITE: Njihova transformacija je čarobna

Nešto je čarobno u transformaciji gusjenice u leptira, što čini ove lijepe krilate insekte omiljenima većini ljudi. Njihova metamorfoza je metafora ponovnog rođenja, ali njihova duhovna simbolika ide dublje od toga

 leptir Izvor: Shutterstock

Što simbolizira leptir?
Leptiri predstavljaju transformaciju na svim razinama, kaže za mbg ekoterapeutkinja Anna Cariad-Barrett.

"Leptiri nam pokazuju kako možemo unutar sebe rastvarati stare obrasce i mijenjati se, obnavljajući se i razvijajući sebe", objašnjava ona, napominjući da nam pokazuju važnost predaje i povjerenja "kao dio osnovnog procesa rasta i obnove".

Književnica Erika Buenaflor, kaže da leptiri također simboliziraju ponovno rađanje, nadu i hrabrost. Vidjeti leptira znak je da se pozitivna promjena događa, da hrabre snage bdiju nad vama i osiguravaju dobre pomake. Leptir vas potiče da kroz svoju transformaciju prolazite s povjerenjem, piše ona

Slično kao i mi, gusjenice nikako ne mogu znati što slijedi. Ali oni ipak slušaju svoj unutarnji poziv da uđu, dopuštajući smrt i ponovno rođenje, kaže Cariad-Barrett. "Leptiri simboliziraju slobodu. Naše najiskrenije ja uvijek može letjeti slobodno", dodaje ona.

Simbolika leptira u različitim kulturama
Od drevnih Kelta do autohtonih Indijanaca, kulture su se tijekom povijesti usredotočile na leptira i njegovo duhovno značenje. Evo nekoliko različitih tumačenja što on simbolizira.

U Mezoamerici
Prema Erici Buenaflor, ljudi iz Srednjeg Meksika koji su se vraćali u Teotihuacan povezali su leptire sa svojim precima. U obredu Nahui Ollin u Meksiku, njihovom blagdanu u čast sunca, "ponudili su tamjan slici sunca koja je predstavljala leptira u zlatnom krugu koji zrači blistavim zrakama i sjajnim linijama", kaže ona.

Vjerovali su da su hrabri ratnici na kraju postali ptice, kolibrići ili leptiri nakon smrti, pijuckajući nektar za vječnost.

U indijanskim kulturama
Različita indijanska plemena interpretiraju leptire na svoj način, ali općenito se smatra da predstavljaju promjenu i preobrazbu, utjehu, nadu i pozitivnost. Dok su neki vjerovali da su preci komunicirali putem leptira, drugi su prisutnost tih stvorenja smatrali znakom radosti ili nade.

Zanimljivo je, međutim, da su crni leptiri povezani s bolestima u mnogim kulturama Indijanaca.

U kršćanstvu
Iako se leptiri ne spominju u Bibliji, postoji jasna veza između preobrazbe leptira i smrti te ponovnog rođenja Isusa Krista. Baš kao što gusjenica ulazi u svoju čahuru kako bi izašla iz nje kao leptir, Isus je smješten u grobnicu nakon raspeća i ponovno se rodio tri dana kasnije. Uz to, kršćanstvo kaže da se oni koji slijede Isusa mogu preporoditi, preobraziti i osloboditi grijeha.

U keltskoj mitologiji
Keltska mitologija leptire doživljava kao simbol duše. Postoji stara irska izreka koja kaže: "Leptiri su duše mrtvih koje čekaju prolazak kroz čistilište." Također predstavljaju transformaciju, stvaranje i ponovno rađanje.

U afričkoj kulturi
U subsaharskoj afričkoj kulturi metamorfoza leptira često se smatra simbolom transformacije, bilo da se radi o ženskom pubertetu ili društvenim promjenama. Njihova simbolika utkana je u mnoge aspekte afričke kulture, od pjesama i priča do plesa i drugih oblika umjetnosti.

Što znači ako viđate leptire?
Prema Cariad-Barrett, važno je zapamtiti da ne postoji jedna "istina" o tome što leptiri doista znače. Riječ je o tome što oni vama znače. Stoga sljedeći put kad ga vidite u snovima ili budnom stanju, razmislite kako se osjećate zbog njih.

"Kao kolektivna ljudska svijest", dodaje Cariad-Barrett, "često imamo slična razmišljanja“.

S obzirom na uobičajeno tumačenje leptira koji predstavljaju transformaciju i ponovno rođenje, ako osjećate te iste asocijacije, to bi moglo značiti da prolazite kroz vlastitu transformaciju. Ako neprestano sanjate leptire, "vrijeme je da raširite krila i istražite nove pothvate", kaže Buenaflor i dodaje: "Kako ćete znati sviđa li vam se nešto ili ne, ako to ne probate?"

Kako znati jeste li duhovno povezani s leptirima?
Cariad-Barrett kaže: "Leptiri nisu ovdje da bi nam pokazali bilo što, ali kad živimo život u skladu s prirodom, taj odnos može istaknuti način na koji razmišljamo i komuniciramo s prirodom". Ukratko, ako vam leptiri dodirnu život na neki poseban način, povezani ste s njima.

"Kad se životinje u vašem životu pojave kao učitelji, vi se međusobno povezujete kao obitelj", objašnjava ona.

Ako osjećate da ste povezani s leptirima, Cariad-Barrett savjetuje da im pošaljete ljubav iz srca. "Postavite namjeru da budete otvoreni za slušanje, učenje i primanje od ovih mudrih članova svoje obitelji", dodaje ona. Za njih biste čak mogli stvoriti stanište u svom vrtu. "Dok im pružate ljubav i otvarate se, njihove će vam lekcije biti sve jasnije", kaže ona.

A zbog povezanosti leptira s promjenom i transformacijom, Buenaflor predlaže odvojiti vrijeme za meditaciju na suncu kad ga sljedeći put vidite, dopuštajući da vas energizira za bilo koju promjenu kroz koju prolazite.

Zaključak
Duhovna simbolika bilo koje životinje uvijek je za tumačenje. Ali leptiri nas sigurno imaju čemu naučiti o ponovnom rađanju i preobrazbi. Ako se osjećate posebno povezani s ovim stvorenjem, prihvatite promjenu, proučite je i vjerujte da će se vaše putovanje, poput leptira, odvijati baš onako kako bi trebalo.

Izdvojeno za vas...

Najnovije