Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 STVARI KOJE NISTE ZNALI O MALOM PRINCU: Antoine de Saint-Exupéry – priča o njegovom životu

Evo što niste znali iz biografije pilota, pisca i čovjeka ogromnog srca

 7 stvari koje niste znali o malom princu Izvor: Pexels

Mali princ je jedna od najljepših knjiga koja je osvojila mnoge, od najmlađih do najstarijih. Znamo da je srce Malog princa čisto i puno ljubavi, da borba protiv baobaba (negativnih misli) uporno traje te da se ruža voli i kad ostari. Međutim pisac ove knjige Antoine de Saint-Exupéry za mnoge je ostao misterij - evo što niste znali iz biografije pilota, pisca i čovjeka ogromnog srca.

1. Kao pilot, Saint-Exupéry je više puta preživio pad svojeg aviona

Pilot koji u knjizi sjedi na pješčanoj dini u blizini svog srušenog aviona inspiriran je samim autorom. Saint-Exupéry nije mogao zamisliti svoj život bez neba, pa je letio i letio. U tome ga čak nisu ni spriječile mnoge avionske nesreće, kao niti rane koje je zadobio u tim nesrećama.

2. Mali princ je možda inspiriran Malom sirenom

Tijekom jednog od tretmana u bolnici, početkom 1940-ih, Antoineu je postalo veoma dosadno. Da bi ispunio svoje vrijeme, pročitao je Andersenovu knjigu bajki i veoma mu se svidjela Mala sirena. Ne može se sa sigurnošću znati, ali neki kritičari njegovih djela tvrde da postoje izvjesne paralele između zapleta danske bajke i Malog princa.

3. Ruža iz knjige je inspirirana ženom slavnom pisca - Consuelo de Saint-Exupéry

Ponosna i svojeglava Consuelo nikada nije bila primjer uzorne i odane žene. Najčešće su živjeli odvojeno i većinom su se sastajali i nalazili u različitim gradovima i državama. Njihov odnos je bio složen, eksplozivan, dubok, strastven i čudan, ali nitko ne sumnja da su se istinski voljeli.

4. Autor je sam slikao ilustracije

Saint-Exupéry nije sebe smatrao umjetnikom, međutim, da bi se nekako zabavio između izleta, često je crtao različite likove na komadima papira. Tako je i nakon nekog vremena sam nacrtao ilustracije za svoj završen rukopis Malog princa u akvarelu.

5. Ovca je inspirirana pudlicom

Zanimljivo je da su ne samo likovi, već i izgled tih likova inspirirani na temelju stvarnog života. Tako je pisac nacrtao tigra na temelju izgleda psa boksera, a naivnu i slatku ovcu u kutiji uz pomoć pudlice koja je pripadala njegovim prijateljima. Lisica, pak, sliči na pustinjsku lisicu - feneka (malog rasta i ogromnih ušiju), koju je Saint-Exupéry bezuspješno pokušavao ukrotiti u Maroku.

6. Saint-Exupéry je ostavio gotov rukopis na stolu prijatelja

Zgužvana kuverta sadržavala je stranice prekrivene nejasnim, ishitrenim rukopisom s precrtanim frazama, mrljama, prolivenim mrljama od kave i tragovima cigareta. Bio je to poklon za rastanak: pisac je na kuverti priznao da bi željeo ostaviti nešto nevjerojatno, ali ovaj rukopis je bio jedino što je imao. Ubrzo nakon toga, pisac je nestao bez traga, odletivši na borbeni zadatak. Točno vrijeme njegove smrti još nije utvrđeno, dok je srebrna narukvica s inicijalima pronađena tek 1998. godine na moru kod Marseillea.

7. U Francuskoj je objavljeno prvo izdanje Malog princa nakon nestanka autora

Prvo objavljivanje nježne i dirljive knjige o ljubavi i smislu života dogodilo se 1943. godine u Sjedinjenim Američkim Državama – istovremeno na engleskom i francuskom jeziku. Nakon toga, knjiga je prevedena na 300 jezika.