Biti introvert ne znači bojati se društvene interakcije. Umjesto toga, radi se o tome kako ćete napuniti svoju energiju u samoći i bez previše interakcije s drugima - dok ekstroverti dobivaju energiju iz druženja, introvertima je jednostavno prijeko potrebno vrijeme nasamo, piše Hack Spirit.

Ovo su najčešće fraze kojima se u svakodnevici služe introverti.

1. "Treba mi malo vremena."

Introverti, suprotno uvriježenom mišljenju, nisu asocijalni. Uživaju u društvu i uključenju u društvene aktivnosti. Međutim, potrebno im je i malo vremena nasamo da napune baterije. To je zato što introverti obrađuju društvene interakcije drugačije od ekstroverta. Dok ekstroverta može energizirati živahna zabava ili naporan dan u uredu, ista iskustva mogu kod introverta ostaviti osjećaj iscrpljenosti. Izraz "Trebam malo vremena." je klasični introvertni zahtjev za malo samoće. Ne radi se o odbijanju društva, već o potrebi za malim odmorom kako bi se povratila energija.

2. "Više volim pisati."

Introverti se osjećaju ugodnije izražavajući svoje misli pisanim putem nego govoreći. Ta sklonost proizlazi iz njihove introspektivne prirode i činjenice da pisanje pruža priliku za izradu i pročišćavanje svojih misli prije nego što ih podijele. Vjerojatnije je da će introverti radije slati poruke nego telefonirati. To im pruža prostor i vrijeme da artikuliraju svoje misli bez pritiska trenutnih odgovora.

3. "To zvuči iscrpljujuće."

Ova je fraza uobičajena introvertna reakcija na planove ili aktivnosti koje bi se mogle činiti izazovne. Nije da introverti ne uživaju u zabavnim aktivnostima ili društvenim okupljanjima; samo ih trebaju uravnotežiti s dovoljno vremena odmora.

4. "Možemo li to drugi put?"

Ovo je uobičajena fraza koju ćete čuti od introverta, a povezana je s njihovom potrebom za odmorom i načinom na koji upravljaju svojom energijom. Ne radi se o odbijanju, već o iskrenom zahtjevu za malo fleksibilnosti u planiranju. Dakle, ako im ponudite novi plan spontano, mogli bi vas zamoliti da odgodite druženje. Poštovanje ovog zahtjeva može mnogo doprinijeti održavanju zdravog odnosa s introvertom.

5. "Želio/la bih usporiti."

U svijetu koji neprestano žuri, introverti imaju jedinstven način pritiskanja gumba za pauzu. “Idemo polako…” rečenica je koju ćete često čuti od njih. Suprotno onome što neki misle, ovo nije znak lijenosti ili nedostatka ambicija. Umjesto toga, to je odraz njihove želje da u potpunosti obrade i dožive stvari. Introverti često trebaju više vremena, bilo da se radi o donošenju odluka, izvršavanju zadataka ili izgradnji odnosa.