Naš je mozak spojen s intuicijom, kojoj možemo pristupiti na različite načine, od kognitivnih do fizioloških. Ponekad je posljedica ignoriranja suptilnog unutarnjeg glasa beznačajna, a ponekad - recimo da se udamo za nekoga za koga smo znali da nije za nas - može ozbiljno utjecati na naš život, piše Psychology Today.

Kada donosimo odluke, trebamo li slušati vlastitu intuiciju ili se oslanjati samo razum? Iako društvo intuiciju često naziva magičnim razmišljanjem, novije studije sugeriraju da je to fino usklađen oblik spoznaje na koji vrijedi obratiti pozornost i koji je osmišljen čak i da spasi naše živote.

Načini na koje možemo ojačati svoju intuiciju

Intuicija bez korištenja intelekta često ipak ne znači puno, ali zajedno tvore nevjerojatnu uspješnu metodu zaključivanja i donošenja odluka. Da, korisno je poslušati svoj unutarnji glas, ali i upotrijebiti razum. Nije nužno odlučiti se isključivo za jednu opciju.

  • Meditacija: Istraživanja pokazuju da nas meditacija čini kreativnijima i pronicljivijima. Meditacija također povećava našu svjesnost koja je važna za pojavu unutarnjega glasa.
  • Priroda: Također, istraživanja pokazuju da je veća vjerojatnost dolaska do inovativnih uvida nakon što provedemo vrijeme u prirodi. Priroda je nevjerojatan alat koji ima mogućnost otvoriti nove aspekte našega razmišljanja na sasvim suptilne načine.
  • Odmaknite se od mobitela i drugih uređaja: Odvojite vrijeme u kojem nećete koristiti nikakve tehnološke uređaje, nego samo uživati u opuštenijem stanju. Iako se možda osjećate besposleno, vaš je mozak zapravo u aktivnom načinu rješavanja problema.
  • Dišite: Naučite koristiti svoj dah, jer tako možete značajno smanjiti razinu stresa i njegovati smirenije, meditativnije stanje uma koji će biti pripremljen za intuitivne uvide.
  • Pišite dnevnik: Pisanje dnevnika još je jedna tehnika koja može ojačati našu intuiciju. Na ovaj način bolje upoznajemo sami sebe i razumijemo koja su naša emocionalna uvjerenja, istinska postignuća i trigeri.