Kada uspostavite kontakt s vašom nutrinom, osjećat ćete se zbunjeno jer će se početi događati nešto novo, a staro će i dalje biti tu. Dvoumit ćete se trebate li nastaviti po starom ili uskočiti u novo. Sve će postati kaotično, ali to je dobar znak. Na vama je hoćete li doći do točke kada morate donijeti odluku o budućnosti i staviti na kocku cijelu prošlost ili ćete se potpuno zatvoriti i ostati u udobnosti i predvidljivosti. Nemojte žuriti s rješavanjem stvari.

Dopustite ovoj zbrci da dopre do samih korijena vašeg bića, da vas raspolovi. U početku ćete se osjećati zbunjeno, ali taj rascjep je neophodan. Kada odlučite iskoračiti iz prošlosti, zbunjenost će nestati i pojavit će se jasnoća. Jednostavno čekajte i gledajte. Jednostavno primijetite da je ovo važno razdvajanje puteva. Put kojim ste do sada hodali neće više biti vaš put u budućnosti. Došli ste do raskrižja. Jednostavno promatrajte. Sada nema potrebe ništa poduzimati.

Isprobajte sljedeću meditaciju koju možete raditi svaku večer prije spavanja:

Prvi korak

Sjednite na krevet, sjedite opušteno i zatvorite oči. Osjetite kako vam se tijelo opušta. Ako se tijelo počne naginjati naprijed, pustite ga. Može zauzeti i položaj fetusa u maternici. Ako to osjetite, sklupčajte se u ovaj položaj, postanite malo dijete u utrobi.

Drugi korak

Slušajte svoje disanje, to je sve. Samo slušajte - udahnite, izdahnite; udahnite izdahnite. Ne kažem da to treba verbalizirati – samo osjetite kako dolazi; i dok izdišete osjetite kako izlazi. Samo osjetite svoje disanje i u tom će se osjećaju početi javljati nevjerojatna tišina i jasnoća. Činite to samo deset do dvadeset minuta - deset minuta najmanje i dvadeset minuta maksimalno - a zatim idite na spavanje.

Radite metodu petnaest dana.

Zapamtite: samo pustite da se stvari događaju kao da ih vi ne radite. Budite potpuno imuni na njih petnaestak dana. To je neophodno kako bi plod sam sazrio i otpao. Ne pokušavajte ništa popraviti ili riješiti. 

Iz knjige Povratak sebi, Osho (Sensa.si