Većina svjetskog stanovništva živi u gradovima s premalo zelenih površina gdje bi mogli biti u doticaju s prirodom. No svima je dostupno – nebo. Dovoljno je pogledati uvis i otvorit će vam se novi horizonti, doslovno i simbolično, kaže britanski psiholog Paul Conway koji je u svijetu sve poznatiji po „nebologiji“. Tako bi se mogao prevesti pojam skychology (složenica engleskih izraza sky – nebo, i psychology – psihologija) kojim on opisuje svoje proučavanje blagotvornih učinaka gledanja u nebo.


'Imao sam problematično djetinjstvo u obitelji ovisnika. U teškim trenucima osjećao bih se bolje gledajući u nebo, što mi je postalo navika. Kad sam se kasnije u životu počeo baviti pozitivnom psihologijom, uvidio sam da bi i drugi to mogli prakticirati kao jednostavnu metodu za razbistravanje misli i uspostavljanje emocionalne ravnoteže', navodi Conway. Kako bi znanstveno potkrijepio svoje tvrdnje, proveo je istraživanje u kojemu su ispitanici gledali u nebo te opisivali kako to utječe na njihovo psihofizičko stanje. Pokazalo se da gledanje u nebo najčešće ima već trenutačan umirujući učinak te da pruža osjećaj povezanosti s okolinom i samima sobom.


'Promatranjem neba otvara se šira perspektiva i u načinu razmišljanja. Izraženiji je osjećaj bivanja u sadašnjem trenutku, možemo jasnije sagledati stvari i rješavati ih na kreativnije načine', kaže psiholog dodajući kako je neprestana promjenjivost neba odličan podsjetnik da i u životu uvijek postoji mogućnost promjene.


Conway preporučuje svakodnevno gledanje u nebo najmanje jednu minutu, a po mogućnosti i dulje. Neka to budu mirni trenuci koje ćete posvetiti sebi. Bilo da stojite, sjedite ili ležite, udobno se smjestite tako da imate što širi pogled na nebo. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta puštajući misli da slobodno dolaze i prolaze. Promatrajte nebo kad god i koliko god vam odgovara, primjećujući pritom promjene boja, oblika, svjetlosti... Vrijeme ne mora biti vedro, uživajte u raznolikosti nebeskih pojava, a pritom nastojte osvijestiti kako se osjećate. Meditaciju završite kako ste i započeli – dubokim disanjem, preporučuje 'nebolog' Paul Conway.