Često jedemo brzo i u hodu, bez razmišljanja o hrani koju jedemo, njenom okusu, teksturi i mirisu. Upravo zbog toga, ovaj zadatak nam omogućuje da se usredotočimo na hranu koju konzumiramo i uživamo u njoj na svjesniji način.

Da biste izvršili ovaj zadatak, odvojite vrijeme za jelo bez ikakvih ometanja. Isključite televizor, telefon ili bilo koju drugu distrakciju, sjednite za stol i usredotočite se na hranu koju ste pripremili. Primijetite boju hrane, miris, teksturu i okus. Svjesno uzimajte zalogaje i pustite da se hrana otapa u ustima. Primijetite svaku sitnicu o hrani koju jedete. Možete čak i zatvoriti oči dok jedete kako bi vam osjetila bila još više naglašena.

Ovaj zadatak može poboljšati vašu svjesnost o hrani, što vam može pomoći da postanete svjesniji onoga što jedete i izbjegnete prejedanje. Također može pomoći u poboljšanju probave, jer ćete jesti polako i svjesno, dajući vremena vašem tijelu da probavi hranu.
Kad jedete na ovaj način, također možete razviti dublju povezanost sa svojim osjetilima i usredotočiti se na sadašnji trenutak. Ovaj zadatak je odličan način da se prekinu navike koje ste stvorili oko načina na koji jedemo i da se stvori bolji odnos s hranom.