Tjelesna sidra mogu biti pozitivna ili negativna, ovisno o tome s kojim su iskustvima ili emocijama povezana. Sidra mogu imati snažan utjecaj na naše reakcije i ponašanje, stoga je važno biti svjestan vlastitih sidara. Promjena položaja tijela može imati pozitivan utjecaj na naše razmišljanje i kreativno rješavanje problema iz nekoliko razloga:

- Promjena perspektive: Kada mijenjamo položaj tijela ili fizičku okolinu, mijenjamo i našu perspektivu. To nam omogućuje da sagledamo problem ili situaciju iz drugačijeg kuta i otvaramo se novim idejama i mogućnostima.
- Aktiviranje tjelesnih osjeta: Promjena položaja tijela može stimulirati naše tjelesne osjete, poput ravnoteže, dodira ili pokreta. To može povećati osjetljivost i svjesnost te nam omogućiti da primijetimo nove aspekte ili detalje koji mogu biti relevantni za rješenje problema.
- Povećanje energije i koncentracije: Ako se osjećamo umorno ili zaglavljeno u razmišljanju, promjena položaja tijela može nam pomoći da povratimo energiju i osvježimo um. Aktivacija tjelesnih mišića i povećana cirkulacija krvi može potaknuti protok kisika u mozak, poboljšavajući koncentraciju i mentalnu jasnoću.
- Poticanje kreativnosti: Fizička aktivnost ili promjena položaja tijela mogu potaknuti kreativni tok i slobodnije razmišljanje. Ponekad se ideje mogu pojaviti kada se oslobodimo stega sjedenja ili jednoličnog okruženja te dozvolimo tijelu da se pokrene i istražuje.

Zato, isprobajte peti mindfulness izazov ovog tjedna - više pogledajte u videu: