Mindfulness praksa uključuje usredotočenost na sadašnji trenutak s otvorenošću i prihvaćanjem, a fokus na zvukove može biti koristan način za uspostavljanje svjesne prisutnosti. Fokus na zvukove može vam pomoći da se usredotočite na sadašnji trenutak, povećate svijest o trenutnom okruženju i pružiti vam osjećaj smirenosti. Kroz redovitu praksu, možete razviti dublju sposobnost slušanja i uspostavljanja veze sa zvukovima koji vas okružuju. Evo kako možete integrirati fokus na zvukove u svoju mindfulness praksu:

  1. Sjednite u udoban položaj i zatvorite oči ili ih blago spustite kako biste smanjili vizualne distrakcije.
  2. Usredotočite se na zvukove oko sebe. Primijetite zvukove koji dolaze izvana, poput zvukova prometa, vjetra, ptica ili razgovora. Također primijetite unutarnje zvukove, poput disanja, otkucaja srca ili druge tjelesne aktivnosti.
  3. Dopustite zvukovima da prolaze kroz vašu svijest bez sudjelovanja ili procjene. Nemojte se pokušavati vezati uz određeni zvuk ili ih odbacivati. Umjesto toga, primijetite ih kao prolazne fenomene koji dolaze i odlaze.
  4. Budite svjesni promjena u zvukovima. Primijetite njihovu jačinu, ton, ritam i smjer. Primijetite kako se mijenjaju i kako utječu na vašu svijest o trenutku.
  5. Ako primijetite da se vaša pažnja skreće na druge misli ili osjećaje, blago ih primijetite i nježno se vratite fokusu na zvukove.