Pohraniti nove informacije koje će vam u budućnosti trebati, lakše je uz adekvatnu mnemotehniku. Ako nemate svoju, ovo je popis najpopularnijih koje nam pomažu svakodnevnim situacijama.

Rosenbaum

Jedna od najpoznatijih metoda pamćenja je Rosenbaum (nazvana po američkom novinaru, dobitniku Pulitzerove nagrade). Korisna je za vođenje različitih projekata, pripremanje prezentacije i lakše razlikovanje važnog od nevažnog: vodite dnevnik rada tako da numerirate svaku stranicu i na kraju dana pročitate zapisano te posebno označite one činjenice, detalje i citate koje smatrate bitnima; pred sam kraj zadatka pročitajte ih još jednom i na poseban papir zapišite samo nekoliko riječi koje vas podsjećaju na označeno, uz naznaku stranice na kojoj ćete naći više o vođenim bilješkama.

Berlitzova metoda

Možda ste se koji put zatekli u stranoj zemlji gdje se govori vama posve nepoznatim jezikom, ali ste već nakon nekoliko dana zapamtili osnovne fraze? To je, naime, Berlitzova metoda – Berlitz ju je osmislio još 1878. – kojom se danas služe neke škole stranih jezika: umjesto da vas opterećuju gramatičkim i pravopisnim pravilima, to vas uče konverzacijom. Na taj način, potvrdila je i statistika, čovjek više zapamti i nauči. Otprilike kao kad vas kao dijete bace u vodu i nema vam druge nego da – zaplivate.

Studirate li ili ste na nekom poslijediplomskom studiju, a vizualni se tip, najbolje vam je učiti iz knjiga (nikako iz skripta koje niste sami izradili), a ono što vam je nerazumljivo u prvom čitanju – preskočite. Kada budete čitali ponovno, mozak će sam, poput djelića puzzli, nerazumljive dijelove pretvoriti u razumljive. Nije naodmet lagano bojicama označiti koje ste dijelove usvojili pri prvom, a koje pri drugom čitanju. Tako večer uoči ispita samo pročitajte podvučeno, dobro se naspavajte jer mozak tijekom sna pohranjuje podatke usvojene prethodnoga dana, i tek onda izađite na ispit, vizualizirajte boje i lakše ćete se koncentrirati na odgovaranje.

Brojevi

Ne možete li zapamtiti PIN-ove ili važnije telefonske brojeve, pokušajte ih nekoliko puta utipkati u zamišljenu tipkovnicu – kada vam zatrebaju, možda ih se nećete moći sjetiti, ali je mozak zacijelo zapamtio pokrete vaših prstiju.

Pamćenje imena

Teško pamtite imena? Potrudite se da, pri upoznavanju, ponovite ime sugovornika, npr.: "Ivana, drago mi je da sam vas upoznao/la." Razmjenjujete li posjetnice, na poleđini napišite gdje ste i kada upoznali osobu (kada je opet zatrebate ili sretnete, sjetit ćete se konteksta), a ako samo upisujete broj mobitela u svoj mobitel, još jednom ponovite ime, a poslije uz ime dodajte i kratku natuknicu koja ne mora nužno biti povezana s tom osobom (može to biti ime osobe koja vas je upoznala, mjesto upoznavanja, radno mjesto upoznate/og ili pak neka dojmljiva karakteristika) – tako ćete se poslije lakše sjetiti o kome je riječ.