1. Ušuškajte se u fotelji s jednim od naslova koji slave utjecajne žene, primjerice, s prvim ili drugim dijelom inspirativne knjige Priče za laku noć za mlade buntovnice, čije autorice Elena Favilli i Francesca Cavallo nižu bajkovite pripovijetke o ženama koje su promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Ako ste ljubiteljica poezije, potražite lijepu zbirku Mlijeko i med Rupi Kaur koja iskreno progovara o ljubavi, patnji i životu moderne žene.

2. Sa ženama svih dobnih skupina (5+) zaigrajte društvenu igru Strašne žene, koja teme rodne ravnopravnosti promatra u kontekstu svakodnevnog života. Riječ je o prvoj hrvatskoj igri koja nas upoznaje sa ženama iz cijelog svijeta koje su dale izniman doprinos u području kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti, a među njima su i naše Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka iz Hrvatske.

3. Zašto na Dan žena čekati dar od muškog spola? Poklonite sebi i svojim duhovnim sestrama raskošan buket cvijeća ili ručno izradite čestitke zahvaljujući im što vas podupiru, razveseljavaju, slušaju – što su uz vas kad ih trebate.

4. Za dublje povezivanje s bliskim ženama, iskušajte meditaciju Krug sestara iz radne bilježnice Holističko zdravlje žene, autorice Senke Kušer-Mijić, čiju skraćenu verziju prenosimo.

Sjednite ukrug, a u njegovoj sredini upalite crvenu svijeću. Uz nju postavite veću posudu s vodom, cvijeće i voće ili drugu hranu. Duboko udahnite i izdahnite pa počnite mirno i opušteno disati. Osvijestite svoje srce i prostor prsnoga koša. Stavite dlanove na prsa. Osjetit ćete buđenje emocija. Pustite ih da se razvijaju i budu prisutne, promatrajte ih i prihvatite. Zatvorite oči i zamislite veliki krug bijele boje. Na njega postavite vama drage žene. Osvijestite jednu po jednu.

Zahvalite svakoj na dolasku, međusobnoj podršci i prihvaćanju, a zatim osjetite kako se među vama stvara polje ljubavi i razumijevanja. Prihvatite sebe i svaku od njih s ljubavlju i bezuvjetno. Prepustite se i promatrajte kako u vama raste spoznaja o vlastitoj vrijednosti, jedinstvenosti i posebnosti. Budite zahvalni na tome. Osjetite blaženstvo i ljubav spram svog ženskog bića. Ostanite u ovom procesu oko 15 minuta, potom iz velike zdjele popijte vodu, a zatim si međusobno darujte cvijet.