Smatram se sretnom, lijepom, njegovanom, elegantnom i samouvjerenom 74-godišnjom ženom, ali to nije uvijek bilo tako. Imala sam razdoblje u osnovnoj školi kad sam bila jako mršava, kratko ošišana i stršao mi je nos – to je bio moj dugogodišnji kompleks – sve dok mi sin roditeljevih prijatelja za jednog boravka u Italiji nije rekao da sam posebna (tada sam već imala dugu kosu i često nosila kečku) i da nalikujem Mariji Callas. Menopauza je bila drugo razdoblje kad sam se i fizički i psihički osjećala loše. Bila sam napuhnuta (udebljala sam se 10 kg) i razdražljiva. Jedno vrijeme nisam bila ja, nisam se voljela družiti, nisam imala volje ni za što.

Danas uživam u masažama tijela i lica, to su moji tjedni rituali, a zbog zdravlja idem na akupunkturu i fizioterapiju. Fizičke promjene u obliku bora i strija nisu mi nikad teško padale. Uvijek sam bila svjesna svojih godina - da starim i da se tijelo mijenja, svake godine jedna bora više, koža sve opuštenija. Bore su znak da sam živjela punim plućima, smijala se, plakala, radovala se. Jedina stvar koju ne volim jest bojenje kose! Posijedila sam vrlo rano, sa 45 godina, i zavidim ženama kojima sijeda kosa dobro stoji.

Biserka Biba Rajković Salata
Robert Gašpert 

Cijeli sam se život brinula o svojem zdravlju i izgledu, a kako sam vjernica i idem redovito na svete mise, time sam zadovoljila i svoju duhovnu stranu. Što sam starija, sve više uviđam da život nije previše dug, da su mladost i ljepota prolazni te da život vrijedi proživjeti svjesno. Važno je naći i imati svoj mir, živjeti zadovoljno sa svojim izborom, voljeti sebe, brinuti se o svojem zdravlju i živjeti u skladu sa svojim načelima.

Kada znamo svoje vrijednosti i živimo u skladu s njima, život je ispunjeniji i smisleniji. Među meni važne životne vrijednosti spadaju: vjera, sigurnost, sloboda, nezavisnost i tradicija. Mogu reći da živim svoje istinske vrijednosti jer mi moj rad, u koji ulažem svu svoju energiju, daje neopisiv osjećaj radosti i zahvalnosti dragom Bogu. A pogotovo sam zahvalna na svojem zdravlju i ispunjenom životu.

Što bih savjetovala sebi kao 15-godišnjakinji?
Savjetovala bih si da budem nježnija prema sebi, da se više volim i da slušam svoju intuiciju, nikad me nije prevarila, uvijek me je vodila pravim putem.