'Trik je u tome da slušate instinkte, zgrabite priliku kad se ukaže, a zatim date sve od sebe. Kao i mamurnost, ni trijumf ni katastrofa ne traju zauvijek', neke su od rado citiranih riječi Helen Mirren. To je samo jedan od nekonvencionalnih savjeta koje je legendarna britanska glumica dala u svom govoru diplomiranim studentima na američkom Sveučilištu Tulane u New Orleansu, kada joj je, kao i na Sveučilištu južne Kalifornije nešto ranije, dodijeljen počasni doktorat. Ističući kako zna da će oni 'popraviti mnogo toga što je loše u svijetu', Helen im je tada kao pomoć u tome navela pet jezgrovitih savjeta za sretan život – inspirativnih i za unapređivanje svačijeg osobnog svijeta.

Pravilo br. 1: "Nemojte srljati u brak." (Ona svakako nije – udala se u svojim pedesetima.)

Pravilo br. 2: "Ljude tretirajte samo kao ljude… Svaka osoba, bez obzira na to ima li vlast nad vašim životom, zaslužuje jednako poštovanje i velikodušnost."

Dopuna: "Bez obzira na to kojeg ste spola, budite feminist."

Pravilo br. 3: "Ignorirajte bilo koga tko prosuđuje vaš izgled, osobito ako je to neki anonimni 'bolesnik' koji vas vreba na internetu. Ako ste vi ta osoba koja vreba na internetu, prestanite to činiti."

Pravilo br. 4: "Nemojte se bojati straha… Ne zabrinjavajte se mogućim posljedicama. Gledajte strah ravno u njegovo ružno lice i gazite naprijed. A kada to prođete, okrenite se i dobro ga opalite u dupe."

Pravilo br. 5: "Stvari nemojte previše komplicirati."

helen mirren
Profimedia Promotorice prirodnog izgleda i unutarnjeg zadovoljstva, glumice Helen Mirren i Andie MacDowell na festivala u Cannesu 2022.

Zbog njene otvorenosti, mudrosti i duhovitosti, riječi Helen Mirren često se citiraju kao životni savjeti s kojima se mnogi mogu poistovjetiti jer su izrečeni neposredno i iskreno. U svojim se javnim istupima među ostalim dotaknula ovih tema…

O ljubavi i braku: "U ljubavi nema pravila, no nemojte srljati u brak. Za Taylora [Hackforda] sam se udala kasnije u životu i ispalo je sjajno. Partneru dajte slobodu i podršku da ostvari svoje ambicije. To je vrlo važno i odnosi se i na žene i muškarce."

O prijateljstvu: "Svakodnevno budite u vezi s prijateljima, i to ne mislim na Facebook. Bolje je imati tri odlična prijatelja nego njih 300 na društvenoj mreži – prijatelja s kojima doista razgovarate."

O piću: "Nikad nemojte piti alkohol osim ako nešto slavite, uzrujani ste zbog nečeg ili je bilo koji dan u tjednu. I nikad nemojte piti dok vozite."

O godinama: "Vaše četrdesete su dobre. Vaše pedesete su sjajne. Vaše šezdesete su fantastične. A sedamdesete su j… fenomenalne."

Ove savjete i pravila Helen Mirren upotpunila je zabavnim, ali tako točnim mudrostima koje možemo koristiti svaki dan. Pogledajte ih u galeriji i inspirirajte se citatima Helen Mirren...

Sensa Citati Helen Mirren