Najpoznatiji psiholog Sigmund Freud cijeli je život proveo je u proučavanju ljudske duše i pronalasku načina kako je izliječiti i oporaviti nakon emotivnih rana. Predstavljamo vam 15 Freudovih savjeta koji pomažu ublažiti i ukloniti anksioznost, osjećaj tjeskobe, bolje razumijete sebe i živjeti sretnije:

1. Tajna ljudske duše leži u psihičkim dramama djetinjstva. Postanite svjesni ovih drama i iscjeljenje će doći.

2. Jedina osoba s kojom biste se trebali uspoređivati jeste vi u prošlosti. I jedina osoba koja bi trebala biti bolja od vas jeste vi u sadašnjosti.

3. Prestanite tražiti snagu i samopouzdanje izvana, već tražite unutar sebe. One su uvijek u vama.

4. Problem anksioznosti je čvorište mnogih skrivenih tegoba u vama. Kada se počnete baviti uklanjanjem anksioznosti, saznat ćete mnogo više o svom mentalnom sklopu.

5. Nervoza je nemogućnost toleriranja neizvjesnosti.

6. U ljubavnoj vezi ne možete jedni druge poštedjeti, jer to može dovesti samo do otuđenja. Ako postoje poteškoće, morate o njima jasno govoriti i otvoreno ih prebroditi.

7. Nažalost, potisnute emocije ne umiru. One su samo ušutkane i samo nastavljaju utjecati na čovjeka iznutra.

8. Ništa nije slučajno, sve ima svoj uzrok.

9. Ono što nazivamo srećom događa se kao rezultat (po mogućnosti nepredviđenog) zadovoljenja dugoročnih zaostalih potreba.

10. Čovjek koji je bio neprikosnoveni miljenik svoje majke kroz cijeli život nosi osjećaj pobjednika i optimizam, što često dovodi do pravog uspjeha.

11. Depresija je smrznuti strah.

12. Onaj tko je svjestan da je voljen postaje odvažan i pun samopouzdanja.

13. Ljude ne zadovoljava stvarnost i zato žive u svijetu iluzija, zamišljajući kako su se ostvarile njihove želje. Snažna osobnost ne zamišlja, ona ove želje ostvaruje. Slaba osoba nastavlja živjeti u svijetu mašte i to se odražava simptomima raznih bolesti.

14. Dobra vježba za mentalno zdravlje je da budete potpuno iskreni prema sebi.

15. Samo ostvarivanje snova iz djetinjstva može donijeti sreću.