Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PADA LI VAM SAMOPOUZDANJE NAKON PEDESETE? Mnoge žene osjećaju se nevidljivima kada prijeđu tu dob

Samopouzdanje kod žena naglo pada nakon 50. godine, kaže nova studija

 Samopouzdanje kod žena naglo pada nakon 50 godine Izvor: Pexels

Pomislili biste da bi se u pedesetima žena trebala osjećati samopouzdano i samouvjereno nakon svega što je doživjela u svojem životu – uspona i padova u odnosima, postignućima na poslu i u privatnom životu, kao i potpune spoznaje svijeta oko sebe. Međutim, studije o kojima piše Daily Mail pokazuju upravo suprotno. Ovo su samo neki od rezultata do kojih su došli:

Više od dvije trećine žena starijih od 45 godina ispričalo je kako kad uđu u sobu budu 'potpuno neprimijećene' od strane suprotnog spola.

Više od polovice izjavilo je da se osjećaju zapostavljeno i negativno su se ocijenile jednostavno zbog svoje dobi.

Samo 15 posto žena starijih od 45 godina izjasnilo se da imaju visoko ili vrlo visoko samopouzdanje, dok se gotovo polovica opisala kao nimalo samopouzdane.

A zašto je uopće do toga došlo da te žene uz toliko iskustva i životnih postignuća imaju tako malo samopouzdanja i vjere u sebe?

Četiri od deset žena reklo je da je nedostatak muške pažnje bio ključan faktor. Naime više od polovice tih žena samopouzdanje je narušilo to što se muška pažnja na društvenim događajima dijeli prvenstveno mlađim ženama.

Mnoge od njih su krivile sijedu kosu, to što moraju nositi naočale ili se čak boriti da pronađu modernu i prikladnu odjeću.

Šest od deset žena smatra da je moderni život usmjeren prema mlađim ženama, dok 46 posto vjeruje da se o problemima s kojima se susreću starije žene, poput menopauze, uopće ne govori.