Romantični odnosi mogu biti minsko polje, ali u isto vrijeme mogu biti jako uzbudljivi te nevjerojatna prilika za upoznavanje novih ljudi. Stručnjakinja za spojeve Charly Lester otkrila je nekoliko savjeta o spojevima u kasnijoj životnoj dobi. "Što sam više istraživala tržište, više sam shvaćala da mnogi ljudi stariji od 50 godina koriste aplikacije dizajnirane za milenijalce, pa čak i lažu o svojoj dobi kako bi ih koristili. Također sam primijetila da brojni proizvodi 'dizajnirani za starije od 50 godina' gledaju na kupce kao da prestaju koristiti pametne telefone i aplikacije čim napune 50 godina", izjavila je za AgeUK.

Kako se romantični odnosi mijenjaju u kasnijoj životnoj dobi?

Lester kao jedan od najvećih izazova upoznavanja romantičnih partnera nakon 50-e vidi to što desetljećima nisu bili sami. Međutim, s godinama dolaze i neke prednosti, poput samopouzdanja. "Oni znaju što žele, a što žele izbjeći - što može biti izvrsno za spojeve", dodala je stručnjakinja.

Utječu li fizičke promjene na to kako se stariji od 50 osjećaju u svojoj koži ili ponašaju na spojevima?

Tjelesne promjene utječu na samopouzdanje, bez obzira na dob pa aspekti poput menopauze i erektilne disfunkcije mogu zaista smanjiti nečije samopouzdanje. Prema Lester, ključno je znati kada odvojiti vrijeme za sebe i vratiti se romantičnim spojevima kada se osjećate sigurno i zadovoljno sobom. Ako upoznate nekoga kada se ne osjećate dobro u svojoj koži, to može biti nezdrav odnos. Kada upoznate nekoga tko vam se sviđa, razgovarajte o fizičkim promjenama – svi prolaze kroz njih. Komunikacija je ključni dio odnosa i većina problema se može riješiti iskrenim razgovorom.

Savjeti za očuvanje sigurnosti pri upoznavanju novih ljudi

Lester savjetuje da što duže razgovor održite u aplikaciji ili na web stranici zbog mogućih zabrinjavajućih znakova (poput traženja novca) i vrijeđanja, ali i zato što imate mogućnost nekoga blokirati i prijaviti. Nalazite se samo na javnim mjestima, ne dopustite im da vas pokupi automobilom ili odveze kući dok ih ne upoznate i pokušajte ne iznositi previše osobnih detalja u ranoj fazi veze. Upamtite da se susrećete sa strancem – ne ostavljajte torbu ili piće bez nadzora i uzmite si vremena da ih upoznate. Uvijek recite nekome gdje se nalazite i javite se na kraju spoja.

Kako se ponašati i o čemu razgovarati?

Ako se brinute da će razgovor splasnuti, nemojte samo otići na kavu ili piće jer se možete osjećati kao na intervjuu za posao. Lester savjetuje da odaberete neku aktivnost – idealno onu u kojoj hodate jedno pored drugog – tako da postoje prirodni podražaji i povodi za razgovor. Manje je zastrašujuća aktivnost, a na taj način možete učiniti nešto zabavno, tako da ne gubite popodne ili večer ako vas druga osoba ne privuče. Ako nekoga više ne želite vidjeti, samo budite iskreni i izravni, a izbjegavajte "ghosting".

Kako preboljeti prekid?

Uzmite si vremena nakon prekida. Ako je veza bila duga, odvojite vrijeme za sebe kako biste pronašli samopouzdanje i samostalnost. Ponovno izađite na spoj tek kad budete spremni. Ako ste prekinuli u ranoj fazi veze, pokušajte to ne shvaćati osobno, zapamtite da ima još "puno riba u moru" i da su svi barem jednom bili odbačeni.