Tko kaže da intimni odnosi moraju završiti u 50-ima? Istina je da u zreloj dobi žensko tijelo ulazeći u menopauzu doživljava mnoge promjene, od kojih neke mogu biti manje ugodne. Ali dobra vijest je da je mnogim ženama upravo menopauza bila pozitivna prekretnica u seksualnosti, piše Oprahdaily. U nastavku pročitajte što stručnjaci poručuju o seksu nakon pedesete i kako ga prakticirati.

Intimni odnosi nakon 50-e korisni su za vas

Kvalitetna prehrana, tjelovježba i redovite kontrole kod liječnika svakako će vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja te postizanju dugovječnosti. Ali nikako nemojte zanemariti i prednosti spolne aktivnosti u toj dobi. Prema dr. Justinu Lehmilleru, istraživaču na Institutu Kinsey, seks u starijoj odrasloj dobi nije dobar samo za fizičko zdravlje (to je tjelovježba) i psihičko zdravlje (podiže raspoloženje i smanjuje stres), već je dobar i za mozak. “Studije su pokazale da starije osobe koje imaju više seksa imaju bolje pamćenje”, kaže on. Osim toga, pokazalo se da seks pomaže i u emocionalnoj povezanosti, a ljudi koji su u emocionalnim vezama žive dulje – kažu stručnjaci.

Slobodniji ste i spontaniji 

Napokon se više ne morate brinuti o kontracepcijskim sredstvima i nervozno brojati dane do iduće menstruacije. “Bez problema s mjesečnicama, intimnost može biti spontanija i manje stresna”, stručnjakinja za seks dr. Juliana Morris. Zato odbacite sve kalendare i izbrišite sve aplikacije za praćenje menstruacije i jednostavno se prepustite strastima. Još jedna pozitivna stvar kod seksa u pedesetoj jest oslobođenje od svih strahova koji vas mogu sputavati. Dok ste u mladosti možda bile opterećene oko svoje seksualne izvedbe, sada bolje razumijete svoje tijelo i znate što je najbolje za vas. 

Vaše tijelo ima koristi od orgazama nakon menopauze

U menopauzi, vaše tijelo se suočava s gubitkom hormona estrogena koji je važan za održavanje vlažnosti rodnice što može dovesti do atrofije i bolnog spolnog odnosa, kažu stručnjaci. Ali dobra vijest je da redoviti seks (uključujući i masturbaciju) može pomoći u održavanju vlažnosti i gipkosti vagine – što se više seksate, to ste vlažniji. U slučaju da to ne pomaže, uvijek možete koristiti i prirodni lubrikant na bazi vode.

Imat ćete bolji seks ako ste u dobroj formi

“Većina nas neće moći raditi pozicije Kama Sutre s 50 godina na način na koji bismo to mogli imati u 20-ima”, poručuje Antonia Hall, autorica knjige The Ultimate Guide to a Multi-Orgasmic Life. Međutim, održavanje dobre kondicije može pomoći. Tu se preporučuju kardio vježbe za postizanje izdržljivosti, ali svakako probajte i uključiti vježbe poput joge za veću fleksibilnost kako bi se spriječile moguće ozljede. Hall također naglašava važnost izvođenja Kegelovih vježbi kako bi ojačali mišiće zdjelice. “To će vam pomoći da  dođete u kontakt sa svojom seksualnom energijom i omogućit će vam intenzivnije orgazme,” kaže ona. Ako to nije dobar razlog da se oznojite, što je?

Vaše tijelo je savršeno takvo kakvo jest

S godinama, naše tijelo se mijenja i stari. Zapamtite da je to prirodno i prihvatite svoje tijelo onakvo kakvo jest. Ako imate problema s time, certificirana stručnjakinja za seksualnost dr. Jane Fleishman predlaže korištenje svijeća i prigušivanje svjetla. “Ako vam nije ugodno skidati se pred partnerom, uđite u krevet prije njega”, savjetuje ona. Ali na kraju, nemojte dopustiti da vaše nesigurnosti stanu na put u užitku razmjenjivanja intimnosti s vašim partnerom.

Određeni položaji su sigurniji od drugih

Seks može biti fizički zahtjevan – neki položaji mogu vam stvarati pritisak na kukovima, koljenima ili leđima. Zato Hall preporučuje da isprobate položaje koji koriste veće mišićne skupine, kao što su misionarski, položaj žlice i položaj psa. Kada pronađete favorita, "poštujte svoja ograničenja i usredotočite se na disanje", kaže ona. Što dublje dišete, dobivate više kisika, što znači intenzivnije orgazme. Stoga duboko udahnite i uživajte!

Stvari još uvijek mogu biti uzavrele

Nikad nije prekasno da sa svojim partnerom probudite strasti - postoje razni načini kako to možete ostvariti. Morris preporučuje intimnost u različito doba dana. “Probajte seks prije večere, a zatim kuhajte ili idite van jesti”, kaže ona. “To potpuno mijenja vibraciju obroka.”
Također preporučuje da sa svojim partnerom napravite popis svih seksualnih/intimnih stvari koje nikada niste radili, a htjeli biste isprobati, i počnete raditi na tome. Npr. seks igračke posebno dizajnirane za parove mogu biti odličan način za dodavanje nove dimenzije seksu, čak i sama kupovina njih može biti uzbudljiva. "Jedna od pozitivnih strana je to što znate što volite i možete imati samopouzdanja da to iskomunicirate", kaže ona. Stoga se nemojte sramiti! Sada je vaše vrijeme.