"Ispunjava sve kriterije"
"On/a je desetka, ali..."
“Ne odgovara mi”
"Ako nisu X, Y i Z, zašto bih promijenio svoj život da ih uključim?"

Ako sami niste rekli jednu od ovih fraza, vjerojatno ste je čuli od prijatelja. Za večerom ili pićem vjerojatno ste secirali nedavni prvi spoj ili novu vezu, razmišljajući hoće li ova prijeći "na sljedeću razinu". Posjedovanje kontrolnog popisa može pomoći u donošenju tih odluka, ali također može vas odvesti u pogrešnom smjeru.

Lagano poštivanje popisa odnosa može stvoriti jasnoću i temelj za transparentnu komunikaciju. Međutim, popisi za provjeru odnosa prečesto imaju prizvuk "procjene učinka". Kada se spuštamo niz popis, obično je to da shvatimo želimo li osobu "promaknuti" na ozbiljniju poziciju u našem životu.

Hoćete li ih vidjeti na drugom spoju? Uklapaju li se u vaš svijet? Vašu karijera? Tvoju obitelj? Tvoje snovi? Čine li se pouzdanima? Jesu li vrijedni ekskluzivnosti?

Sve ove kontrolne liste i pitanja odišu pragmatizmom. Zar ne želite malo poezije?

Ispod površine popisa za provjeru odnosa

Popisi za provjeru veza obično počinju na površini (mislite: visok, tamnoput i zgodan), ali ispod površnosti postoji dublji sloj koji se nada izbjeći razočaranje i disfunkcionalnost.

Mlada karijeristica želi partnera koji cijeni neovisnost kako bi mogla zadržati svoju. Nedavno razvedena osoba sada zna što će tolerirati, a što neće. Osoba čija je posljednja veza bila bespolna pustinja sada traži seksualnu kompatibilnost. Popisi za provjeru veza kreću se od "Želim partnera koji me nasmijava" preko "Želim nekoga tko zna kako biti čvrst i nježan u spavaćoj sobi" do "Ne mogu biti s nekim tko želi djecu."

Fantastično je znati što želiš. Važno je komunicirati svoje želje i vrijednosti. Ali postoje velike mane pretjeranog oslanjanja na kontrolni popis vaše veze. Dok dođete do dna stvari, možda ste sebe stavili u kutiju i izbacili drugu osobu.

U ovoj kutiji nema mjesta da vam se druga osoba otkrije sa svojim potrebama i željama. Nema mjesta iznenađenju. Propuštamo prilike da naučimo kako tolerirati razlike ili neslaganja, ključne značajke svakog zrelog odnosa.

Neka se popisi za provjeru vaše veze razvijaju

Dovoljno je loše imati niz spojeva s beskrajnom paradom ljudi koji se "ne uklapaju". Ali ono što je još gore je uvjeravati sebe da su vaša kruta očekivanja prikladan vodič za buduću sreću. Oni nisu. I ostavljaju nas nespremne za rješavanje sukoba i izazova.

Svatko tko je bio u dugoj vezi može vam reći da se popisi veza s vremenom razvijaju. Ponekad su upravo one stvari koje smo željeli na početku stvari koje nas kasnije izluđuju. Ponekad nam ono što nas je nekada odbijalo postane simpatično. Moramo dati jedni drugima prednost sumnje dovoljno da bismo mogli uživati u tome kako ćemo s vremenom rasti.

Organiziranoj osobi može se svidjeti kako je njihov spontani partner učinio da se osjećaju odvažnije dok su izlazili, ali ne može podnijeti kako se njihov partner još uvijek muči s time da napravi konkretne planove.

Ekstrovert koji je šarmirao introverta na zabavi otkrio je da nakon nekoliko mjeseci veze zapravo uživaju u mirnoj noći kod kuće.

Znati što želimo nije isto što i živjeti to.

Zaboravite savršeno pristajanje. Umjesto toga pronađite komplementarnost.

U vezama ne postoji takva stvar kao što je savršeno uklapanje. Umjesto toga, potražite kako se slažete, gdje popunjavate praznine jedno drugome. Pronađite komplementarnost. Partnerstvo se odnosi na navigaciju neizbježno suprotnim željama, željama, potrebama i ritmovima. Usklađivanje vrijednosti je bitno, ali odatle pronađite radost u trenju zajedničkog rasta.

Može biti zastrašujuće prepustiti se, olabaviti stisak na popisu za provjeru naše veze. Ali čvrsto držanje onoga što treba, ne treba i prekršitelja dogovora samo jamči bol među partnerima. Nadamo se da nećemo opet biti povrijeđeni kao u prošloj vezi. Nadamo se da će nam partner pomoći ublažiti bol iz djetinjstva. Nadamo se da ćemo doživjeti potvrdu koju ne osjećamo na poslu. Ali ništa od ovoga nije obećano. Idealna veza nije nešto što nam partner duguje; to je nešto što gradimo zajedno.

Izvor: estherperel.com