Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNATE LI ŠTO JE ANUPASANA? Redovitom primjenom donosi neprocjenjive koristi

Autor Marija Franolić

Sensina kolumnistica Marija Franolić s Youtube kanala 'Marija između tarota i života' opisuje značenje omiljenih tarot karata te ih povezuje s terminom anupasana (male odluke)

 žena Izvor: Shutterstock

Neizmjerno sam sretna što danas imam priliku pisati o dvije omiljene tarot karte, a to su dvojka i trojka štapova. Dva štapa je karta orijentirana na budućnost, planiranje, donošenje odluke i otkriće. Kad izađe u obrnutom položaju, tumači se kao strah od nepoznatog, nedostatak planiranja.

Kartu gledam tako da vidim čovjeka koji stoji na krovu dvorca i gleda u daljinu, ocean, a to su nove mogućnosti. Iza njega nalaze se nešto viši planinski vrhovi, što tumačim kao svladane prepreke, a vrhovi pored i ispred njega (on ih niti ne opaža jer gleda u globus) su zanemarive teškoće, čovjek više niti ne obraća pozornost na njih.

Mnogi tarot čitači, pa tako i ja, uzeli su tu slobodu da se ova karta tumači i kao veza na daljinu iako globus u rukama originalno predstavlja činjenicu da je svijet njegov i tu se krije ogroman potencijal proširenja vidika kako bi se obuhvatila šira životna iskustva. Štap u lijevoj ruci tumačimo kao da je upravo donio odluku. Zbog plavetnila karte, koja je ipak u konačnica „pomalo siva“, kartu tumačim kao najavu komunikacije jer plavo u tarotu predstavlja boju vode, neba, ali i otvoren prostor za komunikaciju. Na to se lijepo nadovezuju narančasta i crvena. U tarotu to su boje vatre, akcije, snažne volje i plodnosti – odjeven je u narančastu tuniku i ogrnut je crvenim plaštom. Gledamo u čovjeka koji razumije svoje ambicije i zna što treba učiniti da bi ih ispunio.

 Dvojka štapova, tarot Izvor: Shutterstock

Danas smo u tarotu toliko slobodni da ovu kartu tumačimo kako su naši brodovi ušli u luku, nešto smo dočekali – najčešće komunikaciju. Možda je potrajalo dok su se odlučili ili skupili hrabrost, ali ubrzo ćemo svjedočiti potencijalnom ispunjenju i u najmanju ruku - razgovoru. Karta se može tumačiti i kao početak veze. Do vas svakako dolazi ono što želite. Plava, sivkasta boja tumači se i kao zima.

Tri štapa u svojoj žutoj punini predstavlja proljeće. Ovo nisam slučajno napisala, a dalje u tekstu shvatit ćete zašto. Nije slučajnost da tumačim dva, pa zatim tri štapa. Dakle, ovo je karta vizija i novih početaka, intenzivna energija prijašnje karte sada se kristalizirala pa dolazi do još veće odlučnosti. Moguće da je i ideja od ranije odbačena jer čovjek je okrenuo leđa i sad drži novi štap, ovog puta desnom rukom – muški princip. Žuta boja pojačava dojam jer se radi o primarnoj boji tarota, označava zrak, ali i mušku energiju. Ujedno, ovo je boja opreza i upozorenja. Gdje je nestalo more? Pa ipak, planine kao prepreke čine se tako daleko. Danas si uzimamo tu slobodu da ovu kartu objašnjavamo kao da su okrenuta leđa, netko nešto neće, možda nas ne žele... Naravno, treba razmotriti i druge karte, ali danas bih se fokusirala na ovaj prelazak iz jedne zone, a to je karta dvojke štapova, u drugu fazu, tri štapa – gdje se i dalje tehnički ništa ne događa. No, je li to doista tako?

 Trojka štapova, tarot Izvor: Shutterstock

Dok je prva karta najava poziva i veze, ako ćemo sve slojeve odmaknuti i fokusirati se na trenutno najaktualnije teme pojedinaca, druga karta govori kako je sve još u povojima. Ja bih ove dvije karte povezala terminom „anupasana“. Anupasana je riječ, termin, izraz koji me oduševio. Otkrila sam ga u knjizi „Skrivene čakre u čovjeku“ (autor Paramhans Svami Mahešvarananda)

Anupasana je malena odluka koja jedva zahtijeva vremena ili troška, ali redovitom primjenom donosi neprocjenjive koristi. Ona unaprjeđuje duhovni razvoj, razvija snagu volje i samopouzdanje, pročišćuje naše „unutrašnje polje“ te nas štiti od unutrašnjih i vanjskih smetnji. Čak i najmanji pothvati s božjom milosti rode bogatim plodom, kaže knjiga.

Je li slučajno da se štap prvo nalazi u lijevoj, a zatim u desnoj ruci? Opet ću se fokusirati na tumačenja iz spomenute knjige; lijeva strana mozga omogućuje razumno, apstraktno i logično razmišljanje. Desna strana povezana je s emocijama, intuicijom i kreativnošću. Ono što je po meni preslika života jest što se između te dvije karte „nije dogodilo ništa značajno“, ali ako se dogodila „anupasana“ pa to je onda to i sve je savršeno da ne može savršenije biti.

Jesu li nazvali, nisu li nazvali, jesu li okrenuli leđa, nisu.... ako su donijeli tu neku malu odluku koja im služi, nije li to predivna šansa i primjer da i vi učinite isto? Dopustite da Bog bude taj koji radi kroz vas. Dopustite da se događa i ništa i sve, ali pronađite način da uživate i kad se nešto događa i kad sve stoji. Vi jednostavno morate osjećati da se nalazite na uspješnoj strani života, bilo da se radi o prvoj ili drugoj karti. Sve će se vaše istinske želje ispuniti, takav je zakon. Poštujte tuđe anupasane i slobodnu volju i gradite svoje. Zato smo tu.

Ne postoji neki veliki, dramatični skok između dvojke i trojke štapova i to je u redu. U redu je da ste pomalo tromi i dopustite taj luksuz i drugoj strani, naročito dok čekate da se izjasne ili poduzmu akciju. Znate li koja je iduća karta? Četvorka štapova naravno, a ona označava brak, proslavu, 11:11. Dakle, strpljena – spašena...

*Za privatno tarot čitanje Mariji se možete obratiti putem maila [email protected]

Izdvojeno za vas...

Najnovije