Nesigurnost u partnera budi mnoštvo pitanja koja samo produbljuju sumnju u smjer i kvalitetu odnosa. Nedostaje li povjerenja dodatno se opterećujete partnerovim ponašanjem koje nije u skladu s vašim potrebama i željama. Mnogi se tada pokušavaju prilagoditi situaciji i ne inzistiraju suviše na konkretnom djelovanju, vjerujući kako je ona samo trenutna. Nerijetko, tomu nije tako i ishod je ili neispunjen i jednostran odnos ili raskid.

Kako prepoznati jasne znakove koji upućuju na to da vaš partner nije uistinu predan vama i onome što pokušavate izgraditi? Nesigurni partneri najčešće koriste četiri fraze kojima pokušavaju zamaskirati vlastite nedostatke, a djelujući kao da vama zapravo nude opcije. Zajednička im je jedna dodatna karakteristika: posezanje za izgovorima. Čak i ako ne obećaju progres, svakako za njegov nedostatak pronalaze razloge iz vanjske okoline kojima se od vas ograđuju. Riječ je o osobama sklonima minimalnom ulaganju koje se, nažalost, teško realiziraju i kasnije odrastaju.

Prepustimo se

Sugerira li vaš partner „prepuštanje“ zapravo si daje priliku ne izgrađivati odnos kroz aktivno djelovanje. Naravno kako u zdravoj vezi ne treba osjećati opterećenost, ali nonšalantno prepuštanje nekim vanjskim silama samo govori kako je riječ o osobi koja ne želi uistinu biti prisutna u odnosu, istraživati i produbljivati ga. Odbijajući dati barem privid nekog smjera i interesa, svojeg viđenja oslobađa se svake odgovornosti u danom trenutku. Fraze koje u sebi sadrže izraz poput engleskog „go with the flow“ ili inzistiraju na usporenosti, uživanju u momentu… daju naslutiti kako ulazite u odnos s osobom kojoj se uistinu sviđate, ali nedovoljno za razvijanje u nekom konkretnom smjeru.

Ne mogu se obvezati

Postoje naravno situacije u kojima osoba do koje vam je stalo, uistinu nije u stanju predati se ozbiljnoj vezi. Ako se oporavlja od traume, traži određene odgovore i pokušava formirati svoj život tada je naznaka ovakvog osjećanja sasvim iskrena i zaslužuje poštovanje. Ne treba inzistirati na požurivanju nekog odnosa i u takvim situacijama umjesto davanja potpore izazivati dodatna opterećenja i stres. No, ako ste već neko vrijeme u odnosu kojemu nedostaje doza ozbiljnosti i povezanosti te je podređen samo jednome od vas tada je ovakva fraza isključivo izgovor za komociju. Naime, partneri koji nisu voljni dijeliti zadovoljstvo u drugih, najčešće su osobe koje sebe stavljaju na prvo mjesto i ne vide u vezi potencijal već sredstvo za iskorištavanje. Ostaju kako bi dobili što je njima potrebno te lako iz odnosa izlaze bez ulaganja u vas.

Žao mi je što se tako osjećaš / što ti to misliš / što ti tako gledaš na to

Isprika upakirana u prebacivanje krivnje, izoliranje jednog stava, znači zapravo izuzeće od odgovornosti. Partneri koji su skloni ovakvim frazama umanjuju vrijednost situacije i izbjegavaju suočiti se s vlastitim djelovanjem i manama koje iz njega proizlaze. Ovom rečenicom ne izražavaju stvarno žaljenje već zapravo manipuliraju kako biste se vi nastavili truditi i kako biste se vi pitali što s vama, umjesto s njima, nije u redu.

Uskoro

Korištenje riječi „uskoro“ u frazama samo se nude isprazna obećanja, a ne postoji uopće nakana za njihovo ispunjenje ili se ona rađa u trenutku potrebe koju vaš partner osjeća. Uskoro, znači „kada meni odgovara“, a vas se podređuje, stavlja na drugo mjesto, a ponekad i mnogo dalje u nizu prioriteta. Pritom, sam neće preuzeti inicijativu za ispunjenje obećanja niti iskazati trud pri realizaciji.

Osjećate li kako ste u odnosu s osobom koja se previše često koristi sličnim izrazima i frazama, upitajte se zaslužujete li i želite li uopće graditi nešto konkretnije. Ponekad je bolje otići, nego si dopustiti zarobljavanje u vezi koja samo stagnira i u kojoj samo jedna strana daje.