Strah od intimnosti često je prisutan kao nepoželjan element različitih vrsta odnosa, bilo da se radi o obiteljskim, prijateljskim ili ljubavnim vezama. Ovaj strah iskazuje se posebice onda kada se suočavamo s potrebom za razvijanjem dubljih veza s drugom osobom, što se često događa u ključnim trenucima svake veze. Količina informacija koje stvarno znamo jedno o drugome, kao i sposobnost uspostavljanja povjerenja, ključni su faktori koji određuju prisutnost ili odsutnost intimnosti, bilo emocionalne ili fizičke.

Zašto se pojavljuje strah od intimnosti?

Strah od intimnosti svoj korijen nerijetko ima u negativnim obrascima neispunjavajućih veza iz mladosti. Toksična povezanost u obitelji ili ljubavi tijekom mladosti može nepovoljno utjecati na pokušaj ostvarenja bliskosti u kasnijem periodu života ako se ne zaliječi u potpunosti. 

Čega se zapravo bojimo u intimnosti? Zanimljiva je činjenica da kod većine ne postoji strah od same intimnosti, nego mogućih negativnih scenarija koji proizlaze kada se ona jednom uspostavi. Mi ne strahujemo od toga smo bliski s drugim osobom, nego da nas ta ista osoba kasnije ne napusti ili ne povrijedi. Bojimo se njezine moći i svega onoga što se kasnije može nepovoljno odraziti na nas. No, važno je osvijestiti da postojanje ovih negativnih mogućnost ne znači kako će se one nužno i ostvariti, nego je to samo jedna od mnogih drugih vjerojatnosti do kojih može doći. 

Načini manifestiranja straha od emocionalne i/ili fizičke intimnosti

Intimnost uključuje puno više toga od samog dijeljenja osobnih informacija s drugom osobom ili fizičkog kontakta koji ostvarujemo. Ona se odnosi na potpunu bliskost i 'ogoljenje' pred nekim koga smatramo našim produžetkom. Uglavnom ne nastupa odmah na početku veze i svakako je potrebno vrijeme kako bi se uspostavila, a evo kako možete primijetiti da je izostala s vaše strane.

  • Pretjerana sumnjičavost prema partneru
  • Nezainteresiranost za intimne odnose
  • Svjesno ne dijeljenje važnih osobnih informacija
  • Odbijanje komunikacije
  • Ravnodušnost

3 segmenta rada na vlastitom poboljšanju

Kako biste ponovno postali spremni osjetiti intimnu povezanost s drugom osobom, važno je raditi na sebi, ali i zajedničkim proaktivnim djelovanjem raščistiti put kreiranju bliskosti. 

1. Prepričavanje događaja iz djetinjstva
Ako s osobom želite uspostaviti emocionalnu bliskost, važno je povezati se riječima i razgovorom o proživljenim osjećajima. Sigurno u vašoj prošlosti postoji događaj koji je izrazito pozitivno ili negativno utjecao na vas i zauvijek ste ga zapamtili. Otvorite temu povezivanja upravo prisjećanjem i prepričavanjem događaja iz prošlosti – ovaj će segment potaknuti daljnje iskreno upoznavanje.

2. Zagrljaj kao mehanizam povezivanja
Fizička intimnost može započeti jednostavnim fizičkim dodirom, kao što je zagrljaj. Fizički kontakt jasno prenosi osjećaj bliskosti i pripadnosti, a ujedno stimulira otpuštanje hormona sreće. Dodir ima umirujući efekt na živčani sustav i našem mozgu šalje poruku kako je sve u redu, a s ovom smo osobom opušteni i povezani.

3. Dajte si dovoljno vremena i prostora
I za kraj, ne požurujte se i dajte slobodu svojim emocijama. Nemojte si zadavati stroge planove o tome kada ćete zaista osjetiti intimnost s partnerom, nego pustite svojim emocijama da same pronađu način za pokazati se i biti prisutnima.