Emocionalna zrelost važan je preduvjet zdravih ljubavnih veza, a nedostatak iste može ozbiljno ugroziti partnersku povezanost.  Emocionalno zrele osobe imaju sposobnost empatije, znaju jasno komunicirati, pretežito su stabilnih osjećaja i pokazuju zdrave obrasce ponašanja, piše Hack Spirit.

Ipak, nije rijetkost upoznati osobu koju ne krase ove kvalitete, a ponekad se dogodi da odmah ne shvatimo kakvog partnera imamo pored sebe, nego tek kada bude prekasno. Ovo je 5 vrsta ponašanja koje emocionalno zreli muškarci nikada neće napraviti.

1. Emocionalno zreo muškarac nikada neće omalovažavati svoju partnericu

U odnosima je poštovanje najvažnije. Emocionalno zreo čovjek razumije ovo načelo i živi po njemu - on cijeni misli, osjećaje i mišljenja osobe pored sebe. Ne odbacuje partnericu niti je omalovažava, čak ni onda kada se ne slažu. Važno je napomenuti kako svoju partnericu ne omalovažava u društvu drugih ljudi, ali ni kada su sami.

2. Emocionalno zreo muškarac nikada neće izbjegavati komunikaciju

Emocionalno zreli partneri sposobni su komunicirati otvoreno i iskreno o svojim osjećajima, potrebama i željama. Oni su spremni slušati partnera bez osuđivanja i kritike te aktivno rješavati probleme kroz konstruktivni dijalog. Neki su razgovori teški za voditi, ali svejedno ih je važno pokrenuti i doći do zaključka. Potrebno je pronaći partnera koji je svjestan važnosti zdrave komunikacije. 

3. Emocionalno zreo muškarac nikada neće izbjeći preuzimanje odgovornosti

Emocionalno zrela osoba preuzima odgovornost za svoje postupke, osjećaje i riječi. Oni su svjesni posljedica svojih djela i spremni su raditi na sebi kako bi postali bolji partneri. Ako vaš partner za svaku situaciju u svome životu ima drugog krivca, zapitajte se koliko je on uopće zreo i spreman za ozbiljnu vezu.

4. Emocionalno zreo muškarac nikada neće manipulirati osjećajima svoje partnerice

Manipulacija je antiteza istinske ljubavi i poštovanja, a emocionalno zreo čovjek toga se kloni. To je pokušaj kontroliranja druge osobe i pokoravanje te osobe vlastitoj volji, često nauštrb njezine dobrobiti. Emocionalno zreo muškarac, međutim, cijeni autonomiju - i svoju i tuđu.

5. Emocionalno zreo muškarac nikada neće sprječavati rast svoje partnerice

U ljubavnoj vezi svi želimo osjećati podršku i ohrabrenje da slijedimo svoje snove i ambicije. Želimo partnera koji nas bodri, a ne onoga koji nas sputava zbog nesigurnosti ili ljubomore. Emocionalno zreo čovjek razumije tu želju za osobnim rastom. Uspjeh svoje partnerice ne vidi kao prijetnju, već kao nešto što treba slaviti. Potiče je da slijedi svoje strasti, uči nove stvari i raste kao pojedinac.