Svaki dan, i to tijekom najmanje tjedan dana, zapišite tri stvari koje su taj dan prošle dobro te objasnite zašto. Važno je da ih stavite na papir jer tako je ova vježba kudikamo učinkovitija nego da te pozitivne događaje samo odvrtite u glavi. Potpuno je svejedno jesu li posrijedi mala, svakodnevna zbivanja ili značajni događaji koji označavaju prekretnicu u vašem životu. Da bi vam ova vježba ušla u dnevnu rutinu, odredite vrijeme za nju, primjerice prije odlaska na počinak.

Pri oblikovanju toga svakodnevnog zapisa slijedite ove upute:

  • Stavite naslov (npr. "Dobila sam kompliment za nešto na čemu marljivo radim", "Djed i baka razveselili su se kad sam im donijela namirnice", "Na poslu sam dobila promaknuće").
  • Zapišite što se točno dogodilo, sa što je moguće više detalja, uključujući gdje ste bili te što ste učinili i rekli (ako su u događaj bili uključeni drugi, navedite i što su oni učinili i kazali).
  • Opišite kako ste se osjećali tijekom tog događaja, a kako nakon njega (uključujući kako se osjećate tog trenutka dok ga se prisjećate).
  • Objasnite što mislite da je uzrok tog događaja.
  • Pišite što je detaljnije moguće, kojim god stilom želite, i pritom se ne opterećujte je li sve pravopisno i gramatički točno.

Ako ste se zapisujući usredotočili na negativne osjećaje, pokušajte se preusmjeriti na pozitivna zbivanja i osjećaje – u to će možda trebati uložiti određen napor, ali što više budete vježbali, bit će vam lakše te će donijeti značajnu promjenu u to kako se osjećate.