Jeste li znali da prakticiranje ljubavi prema sebi donosi brojne neočekivane benefite koji mogu pozitivno utjecati na svako područje vašeg života? Tada ljubav prema sebi postaje nešto što stvarno želite upražnjavati jer su nagrade tako poželjne.

Donosimo vam neke neočekivane prednosti dosljedne ljubavi prema sebi.

1. Poboljšanje intuicije

Praksa ljubavi prema sebi, poput vježbanja poštovanja te izražavanja svojih potreba i želja u partnerstvu, pomaže vam da više cijenite sebe. Kako budete više cijenili sebe, automatski ćete početi više cijeniti vlastite intuitivne instinkte. Stručnjaci tvrde kako vrednovanje vlastite intuicije zapravo povećava autentične intuitivne rezultate.

2. Povećanje empatije

Ljubav prema sebi nije sebična. Kako povećavate svoje suosjećanje prema sebi, time bi mogli otvoriti nove neuralne puteve zbog kojih se suosjećanje općenito čini prirodnijim. Primjerice, kada radite na priznavanju i potvrđivanju vlastitih izazovnih emocija, to će vas dovesti do mentalne navike priznavanja, potvrđivanja i suosjećanja s izazovnim emocijama drugih.

3. Stvaranje više bezuvjetne ljubavi za sebe

Kada ne osjećate ljubav prema sebi, tada vam je obično i najpotrebnija. Dok se susrećete s mislima punim ljubavi i opraštanja kada iznevjerite sebe ili druge, ovaj odgovor pun ljubavi s vremenom će vam postati normalan. Lakše je pokrenuti pozitivnu transformaciju u svom životu kada se možete smatrati odgovornim za nju, dok se istovremeno možete voljeti i tješiti.

4. Iscjeljivanje rana iz djetinjstva

Konzistentan obrazac u mnogim ranama iz djetinjstva je taj da se ne osjećate dovoljno voljeno, posebno da se ne osjećate prihvaćeno, zaštićeno ili dovoljno cijenjeno. Jednostavno izražavanje ljubavi prema sebi svjesnim povećanjem brige o sebi, davanjem prioriteta svojim snovima ili stvaranjem veće financijske stabilnosti za sebe može biti način da si date neke temelje koji su vam možda nedostajali u djetinjstvu. Umjesto da tu ljubav tražite od ranjenih roditelja i skrbnika, izbacili ste posrednika.

5. Podizanje samopouzdanja

Kada preuzimate zdave rizike, ne bojite da ćete se emocionalno napustiti ako stvari ne budu išle kako ste planirali. Povećanje ljubavi prema sebi, kroz ohrabrujuće razgovore sa samim sobom i navođenje svojih prednosti, pomaže vam da se osjećate sigurno i imate samopouzdanje potrebno za preuzimanje rizika. Kad znate da ste "siguran spremnik ljubavi za sebe" unatoč svemu, preuzimanje zdravih rizika postaje puno lakše.

6. Ubrzavanje iscjeljivanja u drugim područjima života

Tijekom fizičkog, emocionalnog ili financijskog iscjeljivanja nemamo uvijek puno kontrole. Ipak, jedan aspekt nad kojim možemo imati veću kontrolu je naš stav ili pristup prema sebi na tom putovanju.

Proslava malih pobjeda i podsjećanje da ste ponosni na svoju predanost putu iscjeljenja može povećati ljubav prema sebi. To vas može spriječiti da učinite bilo što samosabotirajuće kako biste produžili put iscjeljenja ako smatrate da su vaši prošli postupci na neki način djelomično krivi ili odgovorni. Ljubav prema sebi pomaže vam da si oprostite, tako da možete brže stvoriti novo i zdravije iskustvo za sebe.

7. Smanjivanje kritičnosti i osuđivanja

Zbog zdrave ljubavi prema sebi možete više prihvaćati sebe, a ta nježna energija prihvaćanja potom se širi na druge osobe u vašoj okolini. Pretjerana kritičnost i osuda jedna je od najvećih prepreka dubljoj intimnosti s drugima. Dakle, snažna praksa ljubavi prema sebi – poput učenja prihvaćanja najneurednijih, najnesavršenijih dijelova sebe – zapravo vam može pomoći da stvorite jače veze s prijateljima, partnerima, članovima obitelji i kolegama, piše mbg.