Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 ARAPSKE IZREKE O TOME ŠTO NIKAKO NE SMIJEMO PODIJELITI S OSTALIMA: Ove stvari ne govorite drugim ljudima!

Pročitajte 3 arapske mudre izreke o životu

 pustinja Izvor: Unsplash

Iako mnoge pojedinosti iz vlastitog života često dijelimo s ljudima oko nas, to nije uvijek najbolja opcija. O tome zašto se ne bismo trebali žaliti drugima, otkrivati im svoje tajne i govoriti o sebi bez poštovanja otkrivaju nam arapske mudre izreke o životu.

1. 'Ako te nešto boli – šuti!'
Postoji jedna stara priča o starcu Eziju. Starac Ezijo ostao je sam na farmi nakon što mu je sin otišao u vojsku. Ezio je hrabro radio, vrijedno privređivao i sam vodio čitavu farmu.
Jednog dana mu priđe susjed i upita ga: "Kako si, Ezio?"
"Bole me leđa...", požali se Ezio susjedu.
Ubrzo se po čitavom kraju pročulo kako starca Ezija bole leđa te da je nemoćan da se sam brine o imanju i životinjama.
Uskoro mu počeše pristizati ponude od susjeda da za sitni novac otkupe njegovo imanje.
Kada im je rekao da je to premalo za takvo imanje, rekli su: "Bolje bilo kakav novac, nego nikakav. Leđa te bole, star si i nemoćan, prodaj imanje."
Nitko se nije ponudio da mu pomogne, svi su se samo željeli okoristiti.
Starac je nastavio šutjeti i raditi, a kada mu je sin došao iz vojske, Ezio mu je predao imanje uz riječi: "Ako te nešto zaboli - šuti."

2. 'Ne govori prijatelju ono što ne bi rekao ni neprijatelju.'
U svakom čovjeku ima i svjetlosti i tame; nikad ne možemo biti sigurni da se čak ni u našem najbolje prijatelju jednom neće probuditi ta mračna strana. Bolje je ne govoriti prijatelju ono što ne možemo reći ni neprijatelju. Najveće tajne trebaju ostati poznate samo nama.

3. 'Nikada nemojte pričati loše o sebi.'
Svatko tko omalovažava sebe daje primer drugima da ga i oni omalovažavaju. Ako se osoba prema sebi ponaša dostojanstveno i drugi će se prema toj osobi odnositi s poštovanjem.
U staroj priči o starcu Okamu najbolje je prikazano kako manjak samopoštovanja ne donosi ništa dobroga. Starac Okam živio je u pustinji 10 godina. Svaki dan je vrijedno radio i trudio se pronaći vodu i kada je konačno uspio svi iz sela su mu došli čestitati. On im je govorio: 'Nije to ništa.' Ubrzo su se svi odnosili prema njegovom pronalasku vode kao da je to - ništa. Umjesto da vodu koriste za piće, oni su prali noge u tom izvoru pa je ubrzo taj izvor vode postao zagađena i blatnjava bara.
Starca je to jako povrijedilo, ali ljudi su se prema njegovom trudu odnosili baš onako kako im je i on sam rekao - kao da je to ništa.

Izvor: Stil

Izdvojeno za vas...

Najnovije