Svi smo mi rođeni kao beskonačno kreativna, zaigrana i bezbrižna bića. Kao djeca, slobodno smo koristili svoju bogatu maštu da stvaramo čitave svjetove tako da gradimo dvorac od pijeska na plaži, igramo se lutkama ili se pretvaramo da smo omiljeni superheroj.

Vjerovali smo da je svijet lijepo i čarobno mjesto, a magija i Narnija nam nisu bile strane. Međutim, u procesu odrastanja s mnogobrojnim odgovornostima, mnogi od nas, nažalost, podliježu prevladavajućem uvjerenju da je potrebno prestati s igrom i krenuti s radom, završavajući ogromne liste sa zadatcima i obavezama.

Iako smo možda u jednom trenutku zaboravili kako o sebi misliti kao o kreativnoj ili maštovitoj osobi, kao o sanjaru, samo naše postojanje je dokaz naše urođene kreativnosti i stvaralačke mogućnosti. U svakom trenutku mi svjesno ili nesvjesno sudjelujemo u svojim danima, birajući na koji način ćemo ustati, gdje se probuditi, što doručkovati, kojim putem ćemo ići do posla i što nakon posla raditi sa svojim partnerom, djecom ili u krugu prijatelja.

Svaki naš izbor je kreativan čin kada ga takvim učinimo. Kreativnost je posljedično tome proces transformiranja ideja u konkretne situacije ili događaje, i zato, ako nam se učinilo kako ovo ljeto naši dani ne odišu potencijalima, dahom novog i mogućeg, ili bezbrižnog i poletnog, to znači da je vrijeme da potaknete svoju kreativnost – ili uvrstite različite tehnike, alate i navike koje će nam pomoći da se već danas vratimo radoznalosti i lakoći, zaboravljenom snu, želji ili ideji, koju smo skladištili u svoje srce.

U današnje vrijeme, raditi nešto jer nam je zabavno i baš zato što nemamo nikakve koristi od toga, svojevrstan je bunt. Zato je stvaralaštvo božanstvena vrsta prelaženja od mjesta gdje jesmo, do onoga gdje želimo biti. Ono je također i svojevrsna forma lijeka. Zabava poboljšava naš osjećaj povezanosti, kako s drugima, tako i sa sobom i životom. Ona, također, smanjuje stres i povećava osjećaj sreće.

Ovo je 5 načina (tehnika i alata) koje već danas možete početi primjenjivati kako bi vam dani bili puni boja i živosti. Za njih je potrebno puno entuzijazma, malo vremena i gotovo nimalo novca.

1. Igrajte se s nedominantnom rukom tako što ćete pisati ili crtati.

2. Organizirajte samostalnu plesnu zabavu ili uključite i svoje prijatelje.

3. Nacrtajte nešto što vidite u svojoj kući ili dvorištu, ali obojite to nekim ludim bojama (samo iz zabave).

4. Kuhajte zaboravljajući na mjere, s malom promjenom recepta - ubacujući nešto što obožavate.

5. Vodite dnevnik ideja i posvetite se isprobavanju nekoliko njih svakog mjeseca. Zatim, ako poželite, možete investirati u svoje ideje, i učiniti ih stvarnima.

Sviđaju li vam se ovi prijedlozi? Ako ih želite vidjeti još, pogledajte video autorice Sofije Borković.

Izvor: sensa.mondo.rs