Čemu osobno više naginjete: uvjerenju da vam se život događa ili da ga sami kreirate? Neki vjeruju većinski u jedno, neki većinski u drugo.

Na puno situacija izvana nemamo kontrolu, međutim baš uvijek imamo kontrolu nad svojim mislima – što ćemo misliti o događajima koji nam se događaju, koje ćemo zaključke donijeti, te koje daljnje akcije poduzeti. Sve je to na nama.

Puno ljudi ovo već zna. Međutim, i dalje često djelujemo na 'autopilotu' i negativne misli znaju preuzeti kormilo.

Ono što vam može pomoći kako biste svoje misli držali pod kontrolom jeste to da, što je više moguće, imate svijest o tome kako se osjećate. Naši osjećaji pokazatelj su naših prethodnih misli i uvjerenja.

Čim se osjećate loše, budite uvjereni kako ste u pozadini imali neke negativne misli o sebi i svojoj budućnosti i kao rezultat je nastao loš osjećaj u tijelu.

Nije nam moguće pratiti sve misli koje imamo, jer ih je preko šest tisuća u danu. Ako se osjećate dobro, znajte da imate dobre misli u pozadini o sebi i o svojem životu. Tada samo nastavite tako.

Međutim, kada se osjećate loše – tada je dobar trenutak dublje pogledati u sebe i ako je moguće, odabrati drugačije. Čim zamijetite da se osjećate loše, upitajte se sljedeće: 'Koje misli imam? Zbog kojih misli se osjećam loše?' Osluškujte odgovor. Samo oslušnite. Budite prisutni. Ne osuđujte sebe, ne kudite se, samo budite svjesni.

Nadalje se pitajte: 'Koju dobrobit vam donose te misli?'

Uvidjet ćete da u pozadini postoji neka dobrobit. Svi naši obrasci su se razvili jer su imali svoju svrhu i svoju 'dobrobit' nekada u prošlosti. I sve naše misli su tu da bi nas 'zaštitile'.

Kada i na ovo odgovorite, upitajte se sljedeće pitanje: 'Kako mogu namiriti svoju potrebu? Kako mogu biti tu za sebe u vjeri u pozitivan ishod?' Ili si postavite sljedeće pitanje: 'Što bi bilo dobro učiniti ili misliti drugačije u ovoj situaciji, da pri tome poštujem sebe i svoje potrebe, te da sam u miru u sebi, vjeri u pozitivnu budućnost i osjećaju sigurnosti?' Nakon toga dodajte skraćenu verziju: 'Što mogu misliti ili učiniti drugačije, a da sam tu za sebe?'

Slušajte, osluškujte, dajte si vremena. Ponovite pitanje više puta ako je potrebno.

Vjerujte da možete dobiti svoj odgovor.

Rečenice, akcije i prijedlozi koji vam mogu doći kao odgovor na ova pitanja mogu biti razni.

Važno je znati, da ako svojem umu dajemo uputu u kontekstu ovako jasno pozitivnog otvorenog pitanja - ono će početi kopati po bazi podataka u našem umu, također otvorit će se kanal za intuitivan odgovor, a sve u svrhu da nam ponudi rješenje koje smo tražili - pozitivno i dobro rješenje za nas, koje će nam davati osjećaj sigurnosti.

Kao odgovor može vam doći samo jedna rečenica. Osjetite je, ako je bitna, ponovite si je više puta. Čak je i napišite.

Posebno je važno ako i tjelesno osjetite važnost odgovora koji ste dobili, te dobijete osjećaj ganuća, naježite se ili vam suze krenu. Sve su to dodatni važni znakovi onog pozitivnog djela u vama koji vam pomaže da napravite pozitivan preokret.

Meni je znala na ovo pitanje doći rečenica: 'Bit će sve dobro.' I baš bi mi došao jak osjećaj sigurnosti iznutra da sam tu za samu sebe i da će u konačnici sve i biti dobro. Nadalje, znao bi mi doći odgovor: 'Iako ne znam sada odgovor, doći će kada bude pravo vrijeme. Puštam i vjerujem.'

To je u mojem primjeru bio pozitivan preokret.

I sami možete učiniti isto.

Napišite si ova pitanja i primijenite ih na situacije kojih se odmah možete sjetiti i to one situacije koje vam stvaraju bol ili nelagodu u tijelu i za koje ne znate odgovor.

Dobro je testirati. Ako nikada ne isprobamo, ne možemo znati funkcionira li nama nešto ili ne.

U konačnici bih rekla da život nosi svoje, svašta se događa, a naše je da imamo ciljeve prema kojima idemo, radimo akcije u smjeru ostvarenja onoga što želimo, budemo fleksibilni da ostvarenje ne mora biti točno na način kako smo si mi zamislili, već da smo spremni promijeniti smjer i malo ga modelirati ako je potrebno, i naravno, vjerovati da će sve biti dobro. Za sve vanjske događaje - sjetiti se da smo mi ti koji određujemo što ćemo misliti, koje akcije ćemo raditi i koje zaključke ćemo donositi, kao naše reakcije na vanjske događaje i okolnosti.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

 PDF vodič „Kako vjerovati svojoj intuiciji“ možete besplatno preuzeti OVDJE.