„Krojim si raspored isključivo prema vlastitim potrebama. Ne osjećam se singl, osjećam se ispunjeno na razini koju prije nisam poznavala. Djeca su već velika, a ja više ne stavljam na prvo mjesto dužnosti prema drugima, već prema sebi“ rekla nam je anonimna sugovornica, koja se našla u neobičnoj situaciji, u godinama kada to nije očekivala. Ipak, nakon prvotnog iznenađenja, pronašla je u tome mir te otkrila nove zanimacije koje su joj obogatile život.

Često govorimo kako su godine samo broj, ali si istovremeno dopuštamo da nas sputavaju. Vjerujemo kako u određenim fazama života trebamo prihvatiti neke stereotipe i usvojiti ih, pretvoriti se u osobe koje netko od nas očekuje, koje su nam zadane. Pritom, zaboravljamo na vlastite potrebe i umanjujemo se, zatvaramo u ono što smo do tada izgradili, umjesto da nastavljamo istraživati i razvijati se.

Samostalan život može probuditi sumnje i strahove, koji su razumni. Jer, svakome je potreban oslonac, potpora, suputnik. No oni ne moraju doći u obliku jedne osobe, pogotovo ljubavnog partnera. Partneri su svi, s kojima dijelite svoje misle, a koji vas cijene i dodjeljuju vam svoje vrijeme svojevoljno, baš kao i vi njima. Ne ograničavajte se pojmom, dopustite si uvidjeti njegovu širinu. Pokušajte usvojiti pozitivno viđenje i potencijal.

Pomislite kako sada, u periodu neovisnosti, možete doslovno sve organizirati prema sebi i kako se kroz dan osjećate. Napravite raspored želja i pokušajte održavati ritam. Uvedite u život neke nove navike. Ne morate ih se slijepo držati. One za koje shvatite kako vam ne odgovaraju, odbacite. Nemate razloga biti dijelom nečega što vam ne pristaje ili godi.

Baš kao i naša sugovornica, najvažnije je ne posustati. Svaki novi izazov donosi vrijednost. Treba ju tek znati ugledati i dozvoliti si prepustiti joj se. No, povrh svega, nudi vam se prilika učiniti jednu izuzetnu stvar; naučiti biti sretnima u vlastitom društvu.