Mentalna čvrstoća prvenstveno se odnosi na to kako se nosite sa svojim unutarnjim svijetom i reagirate na situacije koje su izvan vaše kontrol - koliko ste voljni ustati nakon razočaranja, slomljenog srca i neočekivanih obrata. Ovo su 4 osobine koje su zajedničke svim mentalno jakim ljudima.

1. Izbjegavate impulzivno reagirati na poteškoće

Ne samo da se vješto snalazite u životnim olujama, već i učinkovito upravljate svojim reakcijama u većini situacija. Ne popuštate ljutnji i odupirete se porivu da djelujete impulzivno kada ste u iskušenju na način koji je protiv vaše etike. Unatoč vanjskim pritiscima i sukobima, ostajete pribrani, usmjeravate svoju energiju u produktivnost umjesto da dopuštate emocijama diktiranje nad vašim postupcima.

2. Brzo se prilagođavate promjenama i tražite prilike za rast

Prepoznajući promjenu kao neizbježnu, spremno je prihvaćate. Čak i kada je promjena neočekivana, dajte sve od sebe kako biste se prilagodili i suočili sa stvarnošću. Štoviše, nastojite izvući korist iz promjena, istražujući nove mogućnosti i prilike za rast. Vaš život možda ne ide onako kako ste se nadali, ali što možete učiniti po tom pitanju? To je vaš fokus, a ne svi dijelovi onoga što se događa, a ne sviđaju vam se. Čak i kada je život nepravedan, izbjegavate sebe vidjeti kao žrtvu. Kao što kaže psihologinja Kendra Cherry: "Otporni ljudi izbjegavaju razmišljati kao žrtve svojih okolnosti i umjesto toga traže načine za rješavanje problema." Iako je situacija možda neizbježna, oni ostaju usredotočeni na pozitivan ishod.”

3. Neuspjeh vidite kao priliku za učenje

Bilo da se radi o vezama, poslu ili osobnim nastojanjima, na neuspjeh ne gledate kao na poraz, već priliku za učenje i rast. Kao mentalno jaka osoba, ne dopuštate da vas neuspjeh definira. Umjesto konstantnog razmišljanja o neuspjesima, učite vrijedne lekcije. Možda će vam trebati neko vrijeme za oporavak, ali na kraju hoćete i bit ćete još jači nego prije. 

4. Imate samopouzdanja unatoč svojim nesavršenostima

Priznajete vlastite mane, zadržavate nepokolebljivu vjeru u sebe i svoju vrijednost bez obzira na vanjski uspjeh ili kritiku. Možda će vam netko reći da ste nevjerojatni u svom poslu, ali duboko u sebi znate da je potrebno mnogo više poboljšanja kako biste došli tamo gdje želite biti. Svoju dobrobit ne prepuštate drugim ljudima, niti im dopuštate da vam diktiraju sliku o sebi. Ovo unutarnje samopouzdanje održava vas kroz izazove i potiče osjećaj poštovanja kod onih koje susrećete. "Iako možemo kriviti neke vanjske uzroke, važno je osjećati se kao da imamo moć donošenja odluka koje će utjecati na našu situaciju, naše sposobnosti i našu budućnost", napominje Cherry.

Izvor: Sensa.mondo.rs