Ponekad u odnosima s drugim ljudima teško postižemo kompromis između vlastitih odabira i tuđih očekivanja. Ipak, osobne granice važna su tema koju nikada ne možemo dovoljno naglasiti. Koliko god tražili poštovanje naših odabira od drugih, to isto poštovanje moramo pokazati i sami prema sebi.

Ovo je 5 stvari za koje se nikada ne morate nikome ispričati.

1. Donošenje odluka o vlastitom zdravlju i dobrobiti

Odluke poput vođenja zdravog načina života, brige o mentalnom zdravlju ili odabir odgovarajuće prehrane važne su za osobni prosperitet i nisu nešto za što se trebate ispričavati. Čak i ako vaša okolina ne slijedi taj primjer, ne znači da vi ne biste trebali. Stavljanje sebe na prvo mjesto počinje upravo od ovoga koraka. 

2. Postavljanje osobnih granica bez obzira na tuđa očekivanja

Postavljanje osobnih granica ključno je za očuvanje osobnog prostora, emocionalnog blagostanja i sigurnosti. Nikada se ne trebate ispričavati zbog postavljanja granica kojima štitite sebe.

3. Pružanje prioriteta vlastitim potrebama

Briga o sebi presudna je za sretan i ispunjen život. Nema potrebe osjećati se krivim zbog prioritiziranja vlastitih potreba i interesa.

4. Izražavanje vlastitog mišljenja i uvjerenja

Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i slobodu izražavanja. Ne trebate se ispričavati zbog toga što se držite svojih uvjerenja, osim ako to ne ugrožava ili šteti drugima.

5. Traženje pomoći kada je potrebno

Nitko nije savršen i svi ponekad trebamo pomoć. Traženje pomoći nije znak slabosti, već hrabrosti i samosvijesti. Nema potrebe ispričavati se zbog traženja podrške i pomoći kada je to potrebno.