U današnjem društvu podrazumijeva se da pazuha budu glatka, suha i osvježavajućeg mirisa. Ali, ne zaboravimo da pranjem, dezodoriranjem i depiliranjem ne možemo (i ne smijemo) posve suzbiti prirodnu funkciju pazuha u kojima se nalaze mnogobrojne žlijezde znojnice, ključne za tjelesnu „klimatizaciju“. Zbog njih je koža propusnija, a time i osjetljivija. Osjetljivosti pazuha uvelike pridonosi i trljanje kože u pregibu, gdje se pritom nakuplja vlaga, a smanjuje protok zraka. Stoga se na tome mjestu mogu pojaviti razne tegobe.

Za njegu i zaštitu pazuha dr. Ljiljana Škrinjar, specijalist dermatovenerologije, iz Doma zdravlja Zagreb – Centar preporučuje...

1. Pojave li se na pazuhu promjene poput crvenila, žarenja, osipa, mrlja, prištića ili kvržica, svakako valja ustanoviti što je posrijedi. Primjerice, nastane li na koži crvena upaljena kvržica, najčešće je riječ o upali korijena dlake. Mrlje, odnosno promjene boje kože i svrbež, mogu biti znakovi alergije ili gljivične infekcije, a bakterijske infekcije najčešće se manifestiraju kao sitni prištići.

2. Vrlo su popularni dezodoransi iz kućne radinosti načinjeni od sode bikarbone, eteričnih ulja i drugih prirodnih sastojaka. Međutim, zbog korištenja takvih pripravaka ljudi nerijetko završe kod dermatologa jer i prirodne tvari mogu izazvati iritacije i alergijske reakcije, osobito ako se doziraju u prevelikim koncentracijama, što se često događa kada se dezodoransi pripremaju prema neprovjerenim receptima. Sigurniji odabir su dezodoransi načinjeni prema visokim farmaceutskim i kozmetičkim standardima. Među takvim proizvodima postoji široka ponuda onih što ne sadrže štetne sintetske kemikalije i posebno su prilagođeni osjetljivoj koži.

3. Dezodoransi postižu pun učinak samo ako se nanose na čistu i suhu kožu. Ova preporuka možda zvuči banalno i općepoznato, ali ipak se zanemaruje. Zbog užurbanog dnevnog ritma korisnici često dezodorans nanose na već oznojenu kožu. Međutim, tako se smanjuje njihova djelotvornost, a povećava se rizik nastanka iritacija.

4. Za „prozračivanje“ pazuha najpogodnije su prirodne tkanine poput pamuka, što je razlog više za izbjegavanje sintetičkih materijala.

5. Ne preporučuje se piling pazušne zone jer može izazvati crvenilo i nadraženost kože.

6. Na pazuha se povremeno, odnosno prema potrebi, mogu nanositi losion, mlijeko i slični pripravci za njegu tijela. Neka budu lagane teksture i vrlo blagog sastava. Nemojte ih nanositi prije dezodoransa jer se time smanjuje njegov učinak.

7. Ne koristite dezodorans prije odlaska na plažu, odnosno prije kupanja i sunčanja. Međudjelovanje UV zraka i dezodoransa može izazvati alergije te potaknuti nastanak smeđih mrlja na koži koje je teško ukloniti.

8. Ako su pazuha izložena jakom suncu (npr. ako često podižete ruke uvis za boravka na plaži ili vježbanja na otvorenome i slično), zaštitite ih preparatom s visokim faktorom (SPF 30 ili višim). Pritom vrijedi već spomenuta preporuka da preparat bude lagane teksture i vrlo blagog sastava.

9. Depilacija (npr. brijanjem ili kremom) među najčešćim je uzrocima iritacija i urastanja dlačica u području pazuha. Stoga, promišljeno odaberite odgovarajuću metodu i pomno pazite na higijenu (npr. ako brijete pazuha, britvicu morate što češće mijenjati i ona mora glatko kliziti po vašoj koži). Nemojte nanositi dezodorans neposredno nakon depilacije pazuha.

10. Osobama koje su sklone upalama korijena dlake i urastanju dlačica preporučuje se njihovo trajno uklanjanje pomoću IPL tehnologije (eng. intense pulsed light: intenzivna pulsirajuća svjetlost) ili lasera. No, takvi postupci nisu pogodni za svakoga i moraju ih provoditi iskusni stručnjaci, a koža tjednima prije i nakon tretmana ne smije biti izložena sunčevim zrakama.