Prema podacima Grada Zagreba, samo Zagrepčani godišnje bace čak 1700 tona plastičnog otpada! Sigurni smo da se među plastičnim bocama nalaze i velike količine bočica od šampona, regeneratora i drugih kozmetičkih proizvoda. Odabir krutog šampona (i regeneratora) idealna je opcija ako se želite približiti zero waste filozofiji ili samo smanjiti količinu plastičnog otpada u svom kućanstvu. Male pločice šampona sadrže nezamislivo manju količinu vode – a i za njihovu proizvodnju također troši se manje vode nego za one u tekućem stanju. Uglavnom se prodaju nezapakirani ili u recikliranoj papirnatoj ambalaži.

Jedna pločica, ovisno o njezinoj veličini i učestalosti pranja kose, može potrajati koliko i dva, tri tekuća šampona! Među razlozima za korištenje krutih šampona je i činjenica da su lagani za nošenje, zauzimaju malo prostora u kozmetičkoj torbici i ne mogu se proliti, što ih čini idealnim odabirom za putovanja!

Sapun ili šampon?

Premda kruti šamponi izgledom podsjećaju na sapun, njihova je formula drugačija. Bazi formule, koja je slična formuli sapuna za pranje lica i tijela, dodani su sastojci za njegu kose, kao i aditivi za stvaranje pjene da bi proizvod bolje obavio svoju zadaću.
Jednako kao i tekuće verzije, ni svi kruti šamponi nisu jednaki. Najbolje ga je odabrati prema tipu kose ili njenom trenutačnom stanju ne zanemarujući pritom deklaraciju s popisom sastojaka. Dajte prednost prirodnim njegujućim sastojcima poput shea, mango, kakao i sličnih hranjivih maslaca, kao i jojobinu, avokadovu, arganovu i drugim hidratantnim uljima.

pranje kose
Shutterstock 


Dodana eterična ulja u krutom šamponu služe za prirodno aromatiziranje, da bi kosa fino mirisala, ali su, zapravo, puno više od toga. Biljne se esencije koriste za dodatni njegujući efekt, pa ružmarin i lavanda, na primjer, pomažu da kosa brže raste, a kamilica pruža blistavost plavoj kosi. Najbolje je izbjegavati šamponske pločice koje sadrže umjetne parfeme, SLS (lauril sulfat) i slične kemijske, agresivne aditive jer mnogi od ovih sastojaka s tjemena uklanjaju prirodna zaštitna ulja te kosu čine suhom i lomljivom, a tjeme postaje sklono svrbeži i peruti.

Pozitivne i negativne strane krutog šampona
Naša sugovornica Elena iz Zagreba za ovaj zero waste koncept pranja kose ima samo riječi hvale. „Smočim kosu i kruti šampon pa njime trljam po tjemenu dok se dobro ne zapjeni. Operem kosu kao i obično, završim pranje regeneratorom u kamenu (ako ne koristim 2u1 inačicu) i pustim kosu da se osuši na zraku“, kaže Elena koja je kruti šampon otkrila prije pet godina tražeći alternativu tekućim inačicama za jedno dugo putovanje kako bi nosila što manje prtljage.