Iako je svaka žena u svim životnim fazama lijepa na svoj način, sve mi volimo posegnuti za dobrom dekorativnom kozmetikom kako bismo tu ljepotu još malo naglasile. Ipak, ponekad možemo postići kontra efekt pa bi bilo dobro razmisliti o tome koja nam kozmetika više pristaje s obzirom na strukturu naše kože koja se prirodno mijenja s godinama.

Svako doba za sobom povlači neka nova pravila u šminkanju, a 50-e su godine kada bismo također trebali promijeniti rutinu šminkanja.

Stručnjaci su naglasili na što bi posebno trebalo obratiti pažnju kada pređete 50-u godinu

1. Korektor na podočnjacima
Šminkeri navode da žene koje su starije od 50 godina ne bi trebale koristiti korektor jer je koža oko očiju delikatna i postaje tanja kako godine prolaze. Također, upravo ovaj dio oka se bora među prvima i bilo kakva prevelika upotreba proizvoda naglasit će upravo ono što ne želite i pojačavati teksturu. Stručnjaci savjetuju da, ako ga ipak koristite, korektor nanesete u vrlo tankom sloju i to samo tamo gdje je to neophodno.

2. Sjenilo sa šljokicama
Šljokice i shimmeri su nezgodni sami po sebi jer se vrlo lako razmazuju na kapku nakupljajući se u pregibu zbog čega šminka djeluje neuredno. Nakupljanje je još izraženije ako je koža opuštenija što se događa s godinama. Također, šljokice mogu učiniti oči vidno starijima i naglasiti sve sitne nesavršenosti, kao što su upravo opušteni kapci.

3. Puder u prahu ili kamenu
Ako puder nanosite u vrlo tankom sloju i to samo na sporne zone na kojima vam je potrebno dodatno matiranje, na sjajnom ste putu. Međutim, ako izdašno nanosite podlogu u kamenu ili prahu, a prešli ste 50-u, trebali biste to prestati raditi. Razlog je što taj tip formula naglašava svaku poru ili boru i čini da izgledate starije pa je savjet da se radije držite kremastih proizvoda.

4. Smeđa olovka za usne
Zapravo, šminkeri savjetuju da svakako suzdržite od pretjeranog obrubljivanja usana, a to pogotovo ne biste trebali raditi smeđom olovkom koja vam, kako mnogi tvrde, nije prijatelj kada pređete 50-u. Umjesto smeđe olovke za usne, izaberite neke neutralnije nijanse s rozim podtonom koji će prirodno povećati volumen usana.

5. Crni tuš za oči
Čak i ako imate najkrupnije oči na svijetu, crna olovka za oči ili tuš mogu izgledati grubo na kapku. Do ovakvog efekta dolazi jer se koža tanji s godinama te šminkeri savjetuju da je bolji izbor smeđi tuš ili olovka za oči. Najljepši efekt postiže se ako tuš nanesete na ¾ površine oka.

6. Rumenilo sa šljokicama
Veliki broj rumenila sadrže previše sjaja ili svjetlucavih čestica. Iako im je namjena da istaknu obraze i vrate im zdraviji izgled, ovakav tip proizvoda lako može dovesti do toga da dobijete previše okruglo lice bez definicije. Rumenilo, kako stručnjaci savjetuju, koristite na najvišoj tački obraza, a na starijoj koži mat varijante izgledat će puno bolje.

7. Sjajilo za usne u prevelikoj količini
Iako mnogi misle da će sjajilo za usne učiniti da one izgledaju mlađe, to zapravo nije istina. Predebeo sloj sjajila za usne će se samo razmazati preko ruba usana i učiniti vas "prljavim", što naravno, nitko ne želi. Stručnjaci savjetuju upotrebu minimalne količine, i to formula koje nisu previše sjajne, a najbolje je da eksperimentirate kod kuće ispred ogledala kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara.

Izvor: ELLE Serbia