Znate li kako prehrana utječe na kožu i bore: Stručnjaci upozoravaju na ove namirnice želite li sačuvati mladolik izgled

Kako starimo, hrana koju jedemo utječe na cjelokupno zdravlje, ali i na kožu. Dok su serumi i hidratantne maske prvi izbor, njihov se efekt umanjuje ako ne konzumiramo prave namirnice

Shutterstock

Dok proizvodi za njegu kože svakako mogu utjecati na stanje i razvoj bora na licu, stručnjaci ističu kako uz sunce na njih utječe i način života, a koji svakako uključuje i prehranu. Ne čudi stoga izraz kako se naša nutrina ukazuje i na vanjštini. Određene namirnice stoga valja izbjegavati posebno ako želite spriječiti preranu pojavu linija na lice, a zatim i težite li umanjiti njihovu vidljivost, ali i suhoću kože.

Pridržavanje zdrave, uravnotežene prehrane pomaže zadržati mladenački sjaj, a jednostavne zamjene poput meda umjesto šećera dobar su početak. Ne brinite jer, ne treba se odreći mnogo toga, a promjene su svakako vidljive. Ali zapamtite, svaka je osoba jedinstvena pa je i sam proces korigiranja prehrane i efekta koji se postiže. Neke je tragove nemoguće izbrisati niti je potrebno to učiniti. Oni su podsjetnik na iskustvo i motivator za daljnje ulaganje u sebe.

ŠEĆER

Poznat je po tome što ubrzava proces starenja jer uzrokuje glikaciju tj. proces koji mijenja funkciju molekula, ostavljajući negativne posljedice, a u ovom se slučaju odnosi na kolagen. Čini istovremeno i elastin krutim i suhim te im oduzima snagu, a to postaje vidljivo na tijelu jer i površina kože izgleda tvrdo, a duboke brazde postaju sve jasnije.

PEKARSKI PROIZVODI

Koliko god ukusni i dostupni bili, ako se svakodnevno konzumiraju, osim što doprinose uvećanju tjelesne kilaže, odražavaju se i na izgledu kože. Mnogi su bogati šećerima i rafiniranim ugljikohidratima te su uzročnici glikacije. Također, povećavaju razinu oksidativnog stresa u tijelu, što dodatno oštećuje stanice kože. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanasa u tijelu, što može dovesti do oštećenja DNA, proteina i lipida u stanicama kože.

MLIJEČNI PROIZVODI

Kod mnogih ljudi mlijeko i drugi mliječni proizvodi mogu uzrokovati upale u tijelu, što je veliki čimbenik za prerano starenje. Naime, uzrokuju hormonsku neravnotežu u sustavu, povećavajući hormonsku kaskadu IGF1 što dovodi do ubrzanog starenja kože. IGF1 je peptidni hormon sličan inzulinu po strukturi i funkciji, a igra ključnu ulogu u rastu i razvoju, posebno tijekom djetinjstva i adolescencije.

PRŽENA HRANA

Duboko pržena hrana i unos viška ulja i masti u brzoj hrani stvaraju prekomjernu proizvodnju masnoće u koži. To se očituje u obliku akni, mitesera i začepljenih pora. Oslobađanjem slobodnih radikala izaziva se oštećenje stanica i slabi elastičnost kože. Premda je u našoj kuhinji često korišteno maslinovo i suncokretovo ulje, onima koji su skloni često konzumirati prženu hranu preporučuje se zamjena s kokosovim uljem koje je lakše podnosi visoku temperaturu, a ujedno zdravo i za vanjsku primjenu na koži.

Osim hrane koju unosimo, valja voditi računa i o njezi kože i pri svakom izlaganju suncu koristiti kremu sa zaštitnim faktorom te nikako preskakati rutinu uklanjanja šminke i prljavštine koja se na licu tijekom dana nakuplja.