Bore su trag životnih užitaka, ali u sebi nose i zapise nekih drugačijih odluka. Svaki tip kože stari na svoj, specifičan način kojemu dodatno doprinosi sklonost njezi te pravilan izbor preparata. No, što bi uistinu oni trebali sadržavati te koji se mogu koristiti svakodnevno? Ne brinite, donosimo vam odgovor, a velika je vjerojatnost kako ih već posjedujete.

ZAŠTITNI FAKTOR

Apsolutna nužnost, osnova svake beauty rutine, koju zagovaraju i bezvremenske ljepotice poput Sharon Stone. Sprječavanje oštećenja od sunčevih zraka ključan je faktor i pri umanjivanju bora. UV zrake naime razgrađuju kolagen, a što ujedno uzrokuje i hiperpigmentaciju. Krema koju koristite trebala bi imati najmanje SPF 30. Tijekom ljeta i direktnog izlaganja poput boravka na plaži, potrebno je kremu nanositi svakih 1 do 2 sata vremena kako navodi Today.

RETINOIDI

Nakon zaštite od UV zraka i hidratacije, najvažniji sastojak u borbi protiv bora su retinoidi. Istaknula Ovaj kemijski spoj derivat je vitamina A, a dermatolozi ga uz savjetovanje izdaju i u jačem izdanju, na recept. Stoga se svakako posavjetujte sa stručnjacima te provjerite koliko vam je potreban i na koji ga je način najbolje koristiti. Osim što smanjuju pojavu bora stanjivanjem gornjeg sloja kože, pomažu pri odčepljivanju pora pa se koža efikasnije čisti.

PEPTIDI

Riječ je o vrsti aminokiselina koje stimuliraju proizvodnju novog kolagena i poboljšavaju izgled finih linija i bora. Neki mogu imati antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, postoje peptidi koji mogu pomoći u smanjenju pojave hiperpigmentacije i poboljšanju tonusa kože.

Ova tri osnovna sastojka svakako doprinose kvaliteti njege, a koža uz njihovu pomoć postaje svježija, održava joj se elastičnost i daje potrebna zaštita.