Za svakog godišnjeg doba koža traži drugačiju pažnju. Prvo pravilo, koje svakako ne treba posebno izdvajati jest kvalitetna hidratacije. Nikako tijekom ljetnih dana ne zaboravite unositi dovoljne količine vode kako biste i umno i tjelesno dobro funkcionirali, a to će se odraziti i na tonus i kvalitetu same kože.

Postoji pak još nekoliko osnovnih stvari na koje treba obratiti pažnju, specifično zbog štetnog utjecaja sunca, a mi vam donosimo osnovne segmente kojima se prema mišljenju stručnjaka, dermatologa treba posvetiti u nadolazećem periodu.

PROVJERA MADEŽA

S vremena na vrijeme, pogotovo ako planirate provesti mnogo vremena na plaži ili ste češće no ostali izloženi sunčevim zrakama, preporuča se posjetiti dermatologa i obaviti pregled cijelog tijela. Time će se pratiti pojava i izgled madeža i ožiljaka. Njihov razvoj tijekom vremena dat će vam naslutiti koji su vaši osobni limiti izloženosti.

Sunce utječe na razvoj melanoma – malignog tumora koji nastaje iz melanocita, stanica koje proizvode melanin – pigment koji koži, kosi i očima daje boju. Madež ili određena promjena njegove forme i izgleda, može ukazivati na njegovu pojavu, a redovitim praćenjem situacije svakako se umanjuje mogućnost toga.

NANOŠENJE KREME ZA SUNČANJE

Mnogi čine pogrešan korak u ovom segmentu jer zapravo niti ne znaju kako kremu za sunčanje treba aplicirati 30 ili 15 minuta prije izlaganja suncu i ponovno ju nastaviti nanositi svaka 2 sata. Time joj se daje vrijeme koje je potrebno kako bi prodrla u kožu i stvorili nevidljivu, ali zaštitnu opnu.

Vjeruje se kako kreme uglavnom štite u trajanju od 2 sata pa vodite računa o tome da ju ponovno nanesete kako biste obnovili njenu učinkovitost. Posebno se preporučuje ponovno nanošenje nakon boravka u vodi. Dok je većina krema vodootporna ipak valja paziti i svakako izbjeći potencijalne opekline kože jer se uvijek može dogoditi da se dio kreme ispere.

HIDRATACIJA KOŽE NAKON PLAŽE

More, zbog svoje slanoće može dodatno isušiti kožu. Kako biste kompenzirali učinak takve dehidracije, svakako odvojite vremena nakon boravka na plaži, a posebno za kožu lica za ispiranje, a potom i nanošenje vlažne kreme. Tijelo također zahtjeva sličan tretman pa na putovanju uvijek imajte hidratantni losion koji ćete koristiti nakon tuširanja. Bez obzira na zdrav učinak mora na kožu, tuševi na plaži pomoći će vam ukloniti višak soli, a vaša će koža zbog toga ostati nježnija.

REVITALIZIRAJUĆE MASKE

Odličan su alat za vraćanje ravnoteže kože jer unose dodatnu vlažnost i povećavaju elastičnost. Odaberite masku koja pomaže obnoviti i ojačati barijeru kože. Imajte na umu da kožna barijera štiti kožu od vanjskih stresnih faktora, uključujući bakterije i druga onečišćenje. Zbog pretjeranog izlaganja suncu može se narušiti efekt njena djelovanja, a dovoljno joj je pomoći korištenjem jedne maske tjedno i time zadržati kvalitetnu teksturu kože.

ANTIOKSIDANSI SU KLJUČNI

Izvor slobodnih radikala, koji oštećuju tkivo i uzrokuju prerano starenje kože svakako su UV zrake. Antioksidansi, kao dio njege kože, ali i prehrane dodatno vas štite. Prisjetite se, ljepota dolazi iznutra. Stoga tijekom ljetnih dana konzumirajte namirnice poput bobičastog voća, agruma i grožđa, ali i lisnatog povrća, orašastih plodova i mahunarki. Sve namirnice bogate vitaminom C opskrbit će vaše tijelo antioksidansima.

U kozmetičkom obliku, također štiti kožu. Određeni serumi i peptidi za hvatanje slobodnih radikala mogu biti od velike pomoći. Kada je riječ o sprječavanju oksidativnog stresa, moraju se poduzeti sve mjere opreza. Korištenje antioksidansa može značajno usporiti starenje kože.

DUBINSKO, ALI NJEŽNO ČIŠĆENJE

Koža je ljeti izložena raznim agresorima - znoju, sebumu, prašini, suncu i smogu - koji se nakupljaju na površini kože. Čak i česta uporaba krema za sunčanje i drugih zaštitnih proizvoda može učiniti kožu masnijom jer stvaraju deblji sloj na površini kože.

Stoga je važno u ljetnoj rutini njege posebnu pozornost posvetiti čišćenju lica korištenjem nježnih, ali učinkovitih proizvoda, poput pjene za čišćenje ili mlijeka, kako biste uklonili sve tragove nečistoća. Na taj način koža ostaje svježa i blistava te spremna za sljedeće korake vaše rutine.

Ljeto je čarobno godišnje doba, ali može biti i izazov za zdravlje kože, posebno zrele, osjetljive ili kože s posebnim potrebama. Hidratacija, zaštita od sunčevih zraka, korištenje laganih i specifičnih proizvoda za sezonu dio su osnove njege: usvojite li adekvatne navike, vaša će vam koža biti zahvalna na pažnji koju joj posvećujete.