Kada su u pitanju tretmani za bore, čini se da su mogućnosti beskrajne. No, ako tražite više prirodnih tretmana, razmislite o izradi vlastitog seruma protiv starenja uz pomoć eteričnih ulja, prenosi Healthline.

Eterična ulja možda ne mogu potpuno riješiti bore, ali mogu pomoći u smanjenju njihove vidljivosti. Ovo su još neki procesi u kojima nam pomažu.

  • pojačavanje proizvodnje kolagena
  • ujednačavanje tona kože
  • zdraviji ten
  • smanjenje upala
  • pospješuju izmjenu stanica kože

Ovo je 5 esencijalnih ulja koja smanjuju vidljivost bora i vraćaju umornoj koži sjaj i zaglađenost.

1. Ružmarin

Ova biljka je poznata po svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima. Kada je riječ o zdravlju kože, prirodna oksidativna obrana ružmarina može pomoći u sprječavanju slobodnih radikala da uzrokuju štetu. Ružmarin također može pomoći vašoj koži povećavajući cirkulaciju i smanjujući ukupnu upalu. Većina dobrobiti povezana je s alkoholnim ekstraktima iz lišća.

2. Limun

Ovaj snažan antioksidans ima visok sadržaj vitamina C. Često se nalazi u proizvodima protiv starenja koji se prodaju bez recepta. Prema studiji iz 2017. godine, eterično ulje limuna ima i antioksidativna i antimikrobna svojstva. Ipak, pazite da ne izlažete kožu suncu nakon nanošenja eteričnog ulja limuna ili drugih citrusa pa ga uvrstite u svoju večernju rutinu i kasnije ne zaboravite koristiti SPF faktor.

3. Muškatna kadulja

Kadulja je vrsta zimzelenog grma. Muškatna kadulja, rođakinja tradicionalne kadulje, razlikuje se po okusu i ljekovitoj upotrebi. Ova biljka je slađa na okus i miris. Prema studiji iz 2016., muškatna kadulja ima antioksidativna svojstva koja mogu spriječiti oštećenje DNK i poboljšati sintezu proteina.

4. Divlja mrkva

Ovo korjenasto povrće ima skrivena svojstva u svojim sjemenkama. Na primjer, sjeme mrkve se u prošlosti koristilo kao sredstvo za opuštanje mišića i lijek za niski šećer u krvi. Studija iz 2012. godine otkrila je da sjemenke mrkve također imaju zaštitna svojstva za jetru. Autori studije iz 2014. također su primijetili antioksidativne aktivnosti u ulju koje pomažu zaštiti kožnu barijeru.

5. Smilje

Eterično ulje smilja poznato je po svojim izuzetnim anti-age svojstvima, što ga čini popularnim sastojkom u proizvodima za njegu kože, posebno onima usmjerenim na smanjenje bora. Ovo ulje sadrži visoku koncentraciju antioksidansa koji pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala, glavnih uzročnika preuranjenog starenja kože. Osim toga, smilje ima protuupalna svojstva koja umiruju iritacije i crvenilo, te potiču regeneraciju stanica kože.