S obzirom na sve veću potrebu za prirodnom njegom kože, proizvodi s kozjim mlijekom postaju sve popularniji i traženiji na beauty tržištu. Sapun od kozjeg mlijeka izrađuje se tradicionalnim procesom izrade sapuna poznatim kao saponifikacija, koji uključuje kombiniranje kiseline — masti i ulja — s lužinom kao bazom koja je kombinacija vode i natrijevog hidroksida, a u ovom se slučaju, umjesto vode, koristi kozje mlijeko, piše Healthline.

Kozje mlijeko je bogato i zasićenim i nezasićenim mastima što ga čini idealnim za proizvodnju sapuna, a ovo je 5 glavnih prednosti koje ovaj sastojak nudi za njegu kože. 

1. Nježno sredstvo za čišćenje

Većina komercijalno proizvedenih sapuna sadrži jake tenzide koji mogu lišiti kožu prirodne vlage i ulja, ostavljajući je suhom i zategnutom. Kako biste održali prirodnu vlažnost kože, najbolje je koristiti proizvode koji ne uklanjaju prirodne masnoće u kožnoj barijeri baš poput proizvoda s kozjim mlijekom. Sapun od kozjeg mlijeka sadrži velike količine masti, što omogućuje nježno uklanjanje prljavštine i krhotine bez uklanjanja prirodnih masnih kiselina kože.

2. Bogat hranjivim tvarima

Kozje mlijeko bogato je masnim kiselinama i kolesterolom, a upravo nedostatak ovih komponenti u koži može dovesti do suhoće i iritacije. Nadalje, mlijeko je dobar izvor vitamina A - vitamina topljivog u mastima za koje se pokazalo da ima svojstva protiv starenja, ali preporučuje se izbjegavati ga u trudnoći. Konačno, dobar je izvor selena, minerala za kojeg se pokazalo da podržava zdravu kožnu membranu, a čak može poboljšati simptome psorijaze.

3. Prirodni piling

Sapun od kozjeg mlijeka sadrži spojeve koji su odlični za piling kože. Alfa-hidroksi kiseline (AHA) koriste se za liječenje različitih stanja kože, kao što su ožiljci, staračke pjege i hiperpigmentacije, zbog svoje prirodne sposobnosti ljuštenja. Pokazalo se da mliječna kiselina, prirodna AHA koja se nalazi u sapunu od kozjeg mlijeka, nježno uklanja gornji sloj mrtvih stanica kože, omogućujući mladenački ten.

4. Podržava zdrav mikrobiom kože

Sapun od kozjeg mlijeka podržava zdrav mikrobiom kože - skup zdravih bakterija na površini kože. Zbog svojih nježnih svojstava uklanjanja prljavštine, ne oštećuje prirodne lipide kože ni zdrave bakterije. Održavanje mikrobioma kože poboljšava borbu njezine barijere protiv patogena, potencijalno sprječavajući razne kožne poremećaje poput akni i ekcema.

5. Saveznik u borbi protiv akni

Zbog sadržaja mliječne kiseline, sapun od kozjeg mlijeka može pomoći u kontroli ili prevenciji akni. Mliječna kiselina prirodni je piling koji nježno uklanja mrtve stanice kože, što pomaže u sprječavanju akni tako što čisti pore od prljavštine, ulja i viška sebuma. Također, sapun od kozjeg mlijeka je nježan i može pomoći u održavanju vlažnosti kože. Ovo nije slično mnogim sredstvima za čišćenje lica koja sadrže jake sastojke koji mogu isušiti kožu, što potencijalno dovodi do prekomjerne proizvodnje masnoće i začepljenja pora.