Simptomi nedostatka magnezija

Manjak magnezija u hrani i vodi, neuravnotežena prehrana i povećan stres mnoge od nas čini podložnima nedostatku ovog važnog minerala koji se lako gubi iz organizma. Možda ga pokušavate nadomjestiti različitim suplementima, što je dobro, međutim, magnezij će se brže i lakše apsorbirati putem kože, posebno ako imate oštećena crijeva.

Neki od simptoma manjka magnezija su loš san, nesanica, rastresenost, osjetljivost na buku, anksioznost, depresija, grčevi u mišićima, PMS, glavobolja, umor. U tim slučajevima mogu pomoći magnezijeve kupke od gorke, epsom soli ili od nigarija.

Epsom sol

Epsom sol je prirodna, mineralna mješavina magnezija i sulfata. Istraživanja, koja prenosi Epsom Salt Council, pokazala su da se oba sastojka lako upijaju kroz kožu. Stoga je ova kupka idealan način da istodobno odmorite dušu i nahranite tijelo magnezijem, ali i sulfatima koji poboljšavaju apsorpciju nutrijenata, pridonose ispiranju toksina i ublažavaju migrene.

Prema britanskim istraživačima sa Sveučilišta u Birminghamu, idealna koncentracija za kupke koje podižu razinu magnezija su dvije šalice (500 g) gorke soli rastopljene u 57 litara tople vode (obujam standardne kade). Savjetuju namakanje od 12 minuta, 2 - 3 puta tjedno.

Magnezijev klorid ili nigari

Alternativa gorkoj soli je magnezijev klorid, poznatiji pod nazivom nigari. To je derivat morske soli s visokim postotkom prirodnog i organizmu lako iskoristivog oblika magnezija. Australski holistički centar Utopia Health Care predlaže da se za optimalnu apsorpciju magnezija izležavate u vrućoj kupki u koju ste dodali ¼ - ½ šalice magnezijeva klorida, tri puta tjedno po 20 minuta. Nemate li vremena za ležanje u kadi, dobro će doći i kupka za stopala.

Magnezijeva blagotvorna svojstva djeluju i na ljepotu. „Magnezijeve kupke potiču znojenje i izbacivanje toksina, što kožu čini čišćom, mekšom i blistavijom“, kaže dermatovenerologinja Maja Ceković. Ističe da se magnezijeve soli zbog antiseptičnog djelovanja mogu koristiti i za njegu lica, posebno za problematičnije, aknama sklone kože.

kada, kupanje
Shutterstock žena kupka

Najprije isprobati

„Epsom i nigari soli djeluju antibakterijski pa vodu s vrlo niskom koncentracijom ovih soli (prstohvat soli na litru filtrirane vode) možete koristiti za ispiranje kože. U slučaju peckanja ili bilo kakve iritacije, odmah isperite. Također, kristali ovih minerala, u kombinaciji s nekim tekućim agensom (uljem ili kremom) mogu poslužiti kao odličan protuupalni piling koji će očistiti pore i ukloniti mrtve stanice“, savjetuje dr. Ceković.

Imate li osjetljivu kožu ili niste još iskušali magnezijeve kupke, prije nego što njihovim slanim kristalima izložite cijelo tijelo ili lice, iskušajte ih na malom djeliću kože. Također, ne pretjerujte u korištenju ovih blagotvornih soli jer prečesto korištenje može prouzročiti poremećaj krvnoga tlaka, bubrežnih funkcija i rada srca, upozorava dermatovenerologinja Ceković.

Osnovne smjernice za kupku

Temperatura vode za kupku treba biti jednaka ili slična temperaturi tijela, 37 - 38 °C, najviše 42 °C. Ovakve tople kupke odlične su za poboljšanje cirkulacije, detoksikaciju, opuštanje i umirenje živčanog sustava. Također, prema Sebastianu Kneippu, začetniku vodene terapije, pomažu kod smetnji sa spavanjem, artroze kralježnice i zglobova te učinkovito djeluju protiv gripe i zimice jer potiču znojenje. Ako imate niski krvni tlak, budite oprezni jer topla kupka može dodatno sniziti tlak, a ako imate srčanih tegoba, tople kupke mogu uzrokovati zatajenje srca.

U kadu uđite tek kad se potpuno napuni vodom, tako da vam voda dopire do vrata, odnosno da vam voda prekrije ramena. Namjestite se što udobnije i ostanite u kupki 10 - 20 minuta. Po završetku, prema savjetu Kneippa, kupku završite kratkim polijevanjem ili tuširanjem hladnom vodom.