Dobar san jedan je od preduvjeta zdravog i sretnog života, pa ako ne spavate dobro zbog vašeg madraca, vrijeme je za kupnju novog. Možda ćete se osjećati preplavljeno količinom dostupnih opcija, ali ovaj jednostavni vodič otkrit će vam kako odabrati dobar madrac u samo tri koraka.

1. korak: Trebate li zamijeniti madrac?

Starost vašeg madraca važan je čimbenik koji treba uzeti u obzir kada odlučujete je li vrijeme za ulaganje u novi. Prosječan životni vijek madraca je 7 do 10 godina. Bez obzira na to koliko je madrac dobro napravljen, svakodnevno korištenje će mu s vremenom pogoršati kvalitetu, što može utjecati na potpornu strukturu kreveta i dovesti do nelagode tijekom noći.

'Bez obzira na to koliko je star vaš madrac, ako ste se počeli buditi s bolovima, ili ste primijetili opuštenost ili kvržice u madracu ili se osjećate kao da tonete duboko u krevet, vjerojatno je vrijeme da ga bacite', izjavio je za Health Michael Breus, certificirani stručnjak za spavanje iz Los Angelesa.

2. korak: Istražite gdje ga kupiti

Nakon što odlučite kupiti novi madrac, postoji nekoliko mjesta za potragu. Pronaći ćete širok izbor kreveta u specijaliziranim trgovinama madraca, robnim kućama i velikim trgovinama ili možete pretraživati ​​online iz udobnosti svog doma.

U trgovinama uglavnom možete testirati nekoliko kreveta prije nego što se odlučite za kupnju, a u nekima postoje i stručnjaci koja vam na licu mjesta mogu pomoći da pronađete svoj idealan spoj.

Na internetu također možete pronaći mnoštvo informacija o proizvodu, a tu su i korisne recenzije kupaca. Takve trgovine obično nude velikodušne politike povrata kako biste mogli testirati madrac kod kuće.

3. korak: Odaberite materijal i razinu čvrstoće

Prije nego što kupite madrac, uzmite u obzir tri čimbenika - tip i materijal, čvrstoću i položaj spavanja.

Tip i materijal madraca

Madraci s unutarnjim oprugama smatraju se najtradicionalnijim tipom madraca i sadrže jedan ili više redova čeličnih zavojnica između slojeva tanke pjene. Ovi kreveti pružaju potporu, prozračni su i reagiraju na pokrete, ali zavojnice se ne oblikuju uz tijelo, a unutarnje opruge nisu poznate po tome da pružaju izvrsno rasterećenje pritiska.

Madraci od memorijske pjene izrađeni su od slojeva plišane pjene koji se oblikuju oko vašeg tijela kako bi ublažili pritisak i izolirali kretanje. Iako spavalice uglavnom ne preferiraju memorijsku pjenu jer može zarobiti tjelesnu toplinu, neki kreveti od memorijske pjene sadrže pjenu natopljenu gelom, grafit i druge rashladne materijale za borbu protiv noćnog znojenja. Dodavanje rashladnog madraca na krevet je još jedan način da izbjegnete pregrijavanje tijekom noći.

Madraci od lateksa objedinjuju udobnost oblikovanja memorijske pjene s osjećajem plutanja na oprugama. Ova kombinacija osigurava rasterećenje pritiska i mogućnost lakog mijenjanja položaja. Lateks je također vrlo izdržljiv: tradicionalni madrac obično traje između 7 i 10 godina, dok životni vijek madraca od lateksa može biti i više od 20 godina.

Hibridni madrac izrađen je od dva ili više tipova madraca, obično memorijske pjene i opruga. Kada kombinirate najbolje značajke višestrukih materijala, dobijete čvrstu potpornu strukturu i rasterećenje za točke pritiska kao što su bokovi i ramena.

Čvrstoća

Čvrstoća madraca mjeri se na ljestvici od 1 do 10, pri čemu je 1 najmekša razina, a 10 najčvršća. Za spavače koji žele mekani madrac, vjerojatno će biti dovoljan krevet s razinom čvrstoće od 3 ili 4, dok bi oni koji traže čvrsti madrac trebali razmotriti krevete u rasponu od 7 do 8.

Srednje čvrsti madraci s razinom čvrstoće od 5 ili 6 obično odgovaraju svim položajima spavanja i siguran su izbor ako niste sigurni kakav osjećaj preferirate. Ako vas muče bolovi u leđima, model srednje čvrstine pomaže zadržati pritisak na donjem dijelu leđa održavanjem pravilnog položaja kralježnice.

Nakon što kupite madrac, možete podesiti čvrstoću pomoću raznih dodataka za spavanje. Na primjer, nadmadrac od memorijske pjene je jednostavan način da omekšate pretvrd krevet.

Položaj spavanja

Najbolji madraci za spavanje na boku ublažavaju točke pritiska duž tijela. Madrac srednje čvrstine će održavati vašu kralježnicu u ravnini, a istovremeno će vam pružiti udobnu površinu za spavanje.

Osobama koje spavaju na leđima potrebna je čvrsta potpora kako bi njihove kralježnice bile u neutralnom položaju tijekom cijele noći. Ako se u ovom položaju spavanja previše pritiska stavlja na donji dio leđa, to može uzrokovati bolove. Čvrsti madrac s potpornim zavojnicama je obično odlična opcija za spavače na leđima.

Ljudima koji spavaju na trbuhu potrebna je čvrsta potpora kralježnici te smanjenje pritiska oko prsa i ramena. Srednje čvrst do čvrst madrac s plišanim slojem i čvrstim zavojnicama idealan je izbor za njih.

Za one koji mijenjaju položaj tijekom noći srednja razina čvrstoće je idealna jer odgovara svakom položaju spavanja.